5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Marius Nistor (Spiru Haret) – Ca să poți susține un examen de bacalaureat, trebuie să fii absolvent al învățământului liceal

Cele mai citite

Preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, atrage atenţia asupra faptului că, pentru a putea susţine examenul de bacalaureat, trebuie să fii absolvent al învăţământului liceal, iar în luna februarie nu poţi avea acest statut., scrie Agerpres. Reacţia liderului sindical vine în urma declaraţiei deputatului Marilen Pirtea, preşedintele Comisiei pentru educaţie a PNL, potrivit căruia Bacalaureatul 2018 încalcă legislaţia, probele de competenţe sunt în afara legii, iar instanţa poate anula cu uşurinţă examenul.
Potrivit lui Nistor, în Legea Educaţiei Naţionale sunt două articole care „se bat cap în cap”. „Ca să poţi susţine un examen de bacalaureat, trebuie să fii absolvent al învăţământului liceal. În luna februarie nu poţi avea statutul respectiv. Sunt două articole din Legea Educaţiei Naţionale, care, aparent, se bat cap în cap. Un articol care permite ca acea componentă a examenului de bacalaureat, care face referire la competenţele digitale şi lingvistice, să fie susţinută în semestrul al doilea, dar nu precizează dacă este vorba de începutul semestrului sau sfârşitul semestrului, iar un alt articol, care spune foarte clar, că trebuie să fii absolvent al învăţământului liceal pentru a putea intra în examenul de bacalaureat”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Marius Nistor.
El a admis că, în condiţiile actuale, vorbim despre desfăşurarea competenţelor digitale şi lingvistice în afara cadrului legal, stipulat de Legea Educaţiei Naţionale, şi a subliniat că elevii nu ar trebui să sufere din cauza adulţilor, care „iau cu putere de decizie nişte hotărâri, fără să îşi facă propriile reglări din punct de vedere legislativ”.
„În momentul de faţă, vorbim despre desfăşurarea competenţelor digitale şi lingvistice în afara cadrului legal, stipulat de Legea Educaţiei Naţionale. Avem un ordin de ministru care nu este pus în concordanţă cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale. Ne dorim ca nimeni să nu conteste aceste competenţe digitale şi lingvistice, pentru că sper să primeze în primul şi primul rând interesul major al elevilor. Elevii nu trebuie să sufere pentru că adulţii iau cu putere de decizie nişte hotărâri, fără să îşi facă propriile reglări din punct de vedere legislativ”, a arătat sindicalistul.
Întrebat ce se poate face în această privinţă, Nistor a răspuns: „Absolut nimic”. „Nu se poate face absolut nimic, deocamdată. Sperăm să meargă lucrurile mai departe. Oricum, este o desconsiderare la adresa corpului profesoral. Eforturile depuse de inspectoratele şcolare, unităţile de învăţământ preuniversitar şi cadrele didactice pentru desfăşurarea acestor competenţe în luna februarie sunt foarte mari şi discutăm despre colegi de-ai noştri, a căror activitate nu este recompensată şi recunoscută ca atare. În rest, lipsă de respect…”, a adăugat preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret.
Deputatul Marilen Pirtea, preşedintele Comisiei pentru Educaţie a PNL, a afirmat, într-un comunicat de presă, că Bacalaureatul 2018 încalcă legislaţia, probele de competenţe sunt în afara legii, iar instanţa poate anula cu uşurinţă examenul. Marilen Pirtea susţine că „ordinul ministrului Educaţiei prin care se stabileşte calendarul examenului de bacalaureat 2018 şi care a ‘revoluţionat’ sistemul prin mutarea probelor de competenţe în luna februarie încalcă grosolan Legea Educaţiei Naţionale şi Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat”.
În opinia acestuia, „PSD pare chitit să distrugă învăţământul”. „Articolul 77, alineatul 2 din Legea Educaţiei Naţionale prevede că ‘elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat’. Mai mult decât atât, Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat prevede că ‘dreptul de a susţine bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ’. Ei bine, în acest moment, niciun elev din promoţia 2018 nu a promovat clasa a XII-a”, a menţionat Marilen Pirtea.
Deputatul a adăugat că Ordinul de ministru poate fi anulat cu uşurinţă în instanţă, ceea ce va crea haos în desfăşurarea bacalaureatului. „Oricine va contesta Ordinul de ministru nr. 4792/31.08.2017 va avea şanse mari să obţină în instanţă anularea acestuia. Astfel, ne vom afla în situaţia în care tot ceea ce s-a desfăşurat până în acel moment va fi anulat, o situaţie fără precedent în sistemul educaţional românesc. Incompetenţa PSD loveşte din nou în educaţie, ne face de râsul lumii şi dă de lucru suplimentar şi inutil unor zeci de mii de elevi şi profesori”, a declarat Pirtea.
Reacţia deputatului liberal vine în contextul mai multor semnale primite din partea directorilor de liceu şi subliniază recenta intervenţie a fostului secretar din Ministerul Educaţiei pe subiect, Oana Badea, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Sibiancă de 73 de ani, rănită în timp ce traversa pe roșu

O sibiancă a fost rănită într-un accident rutier produs vineri seara pe Bulevardul Corneliu Coposu, în municipiul Sibiu.Din primele...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect