In jur de 20 de angajati ai Spitalului Judetean Sibiu au participat in cursul zilei de marti la un protest ad-hoc,cerand conducerii unitatii medicale sa le rezolve problemele salariale. Oamenilor le-a fost teama ca pe unele sectii s-au dat sporurile integral iar pe altele dupa noua forma de salarizare. Protestatarii spun ca daca vor ramane cu salariile ciuntite, vor renunta la actualele locuri de munca.
„A fost protestul persoanelor care vor suferi din cauza reducerii salariilor, adica cei care au fost uitati la majorare de ccatre guvwern, de catre lege, respective infirmiere, femei de serviciu, ingrijitoare, brancardieri, registratori.(…)Daca legea ramane asa cum este in jur de 647 de angajati vor avea salarii reduse. Saptamana trecuta a avut loc la Guverno intalnire in care s-a promis ca se vor gasi solutii. Deocamdata nu avem scris nimic, deci nu as vrea eu sa comentez ce s-a discutat acolo. Se cauta solutii de a se scoate din anvelopa de 30 la suta unele sporuri.” spune Cornel Benchea, managerul Spitalului Judetean Sibiu.
De noile sisteme de salarizare sunt afectati tot angajatii din sistemul sanitar auxiliar. Scaterile salariale variaza intre 50 si peste 500, poate chiar 600 de lei.
Marii castigatori ai noii salarizari sunt medicii. In cazul unora dintre ei veniturile s-au dublat.
„S-au platit si salarii peste 3 mii de euro net.(…) Un medic primar are salariul de incadrare acum de 15.650 de lei. Netul este in jur de 9 mii de lei, deci 2 mii de euro, cu sporurile care sunt pe fiecare sectie, sunt sectii care au 100% cum este Urgenta, Anatomia Patologica si Medicina Legala. Putem spune ca la medici s-au dublat salariile si daca vin si sporurile vor fi cresteri substantiale. Vor fi medici care, cu garzi , care lucreaza si in sectii si au spor mai mare, pot sa ajunga si peste 4, sa nu zic 5 mii de euro.”, mai spune seful de la Judetean.
Pe langa medici, salarii mai mari au si anestezistii sau asistentele.
Salarii mai mici incaseaza ingrijitoarele, brancardierii, infirmierii sau femeile de servici.