5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cumpătare și reguli de igienă pentru a nu ajunge la spital de sărbători

Cele mai citite

Mesele încărcate de care avem parte în perioada sărbătorilor sunt, de cele mai multe ori, motivul pentru care ajungem la camera de gardă a spitalelor de urgență. De asemenea, excesul de alcool este neiertător. În aceste condiții reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu fac o serie de recomandări prin care ne îndeamnă ca de Sărbătorile de Paşti să fim cumpătați în ceea ce consumăm.
„Ouăle roşii, mielul, cozonacul, pasca şi vinul sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale, care se vor afla pe masa noastră. În euforia sărbătorii, nu trebuie totuşi să uităm consecinţele provocate de  alimentaţia în exces, mai ales după perioada mai lungă sau mai scurtă de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este moderaţie”, stransmite Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al DSP Sibiu.
În contextul celor spuse mai sus, mare atenție la consumul de ouă. Acestea trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste. Nu este rău nici să înlocuiți carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!
Să nu  uităm de alcool. Acesta, consumat în exces, constituie o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.
Nu trebuie neglijate nici regulile de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare. Astfel:

  • nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;
  • nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;
  • nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
  • nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
  • păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
  • menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect