7.4 C
Sibiu
marți, mai 20, 2025

Este sărbătoare, n-o rata!

Cele mai citite

Duminică este una din sărbătorile democrației, după cum ar trebui să știe toată lumea. Dacă zilele în care ne sărbătorim sfinții sunt cele dedicate spiritualității, iar zilele în care ne-am născut, noi sau cei dragi, sunt dedicate petrecerilor, tot așa trebuie să ne sărbătorim și zilele democrației.
Avem deja o mică tradiție, 30 de ani nu mai sunt chiar așa de puțini, și dreptul la vot, dreptul de a alege cine ne reprezintă, este unul pe care nu cred că va îndrăzni cineva să încerce să ni-l ia. Ei bine, avem acest drept, iar zilele în care putem să-l exercităm sunt o sărbătoare, pe care trebuie să o trăim așa cum se cuvine.
Duminică, ne trezim la o oră rezonabilă, ne bem cafeaua, mâncăm micul dejun alături de familie, apoi ne facem planurile pentru această zi importantă. Toată lumea se îmbracă frumos, mă rog, fiecare cum are chef. Apoi, dacă școala în care se află secția de votare nu este prea departe, plecăm la o binemeritată plimbare pe jos. Dacă avem dubii cu privire la secția de votare la care suntem arondați, putem consulta pe internet registrulelectoral.ro. Dacă avem dubii cu privire la partidul cu care vom vota, din nou ne putem arunca un ochi pe internet. Odată ajunși la secție, zâmbim frumos, luăm cele TREI buletine de vot (da, trei, pentru că votăm și pentru referendum), intrăm în cabină fiecare și ștampilăm candidații preferați (o singură listă!), ștampilăm răspunsul la cele două întrebări ale referendumului (pe două buletine) și ieșim satisfăcuți de alegerea noastră ca să punem buletinele în urne. După ce ne recuperăm cărțile de identitate, putem continua plimbarea. Capul familiei, de exemplu, ar putea să invite familia la o terasă (depinde de vreme). Putem alege să mergem în parc sau să ne vizităm prietenii, pentru a chibița pe tema votului românilor. Seara, închiderea urnelor ne poate găsi în plină dispută electorală, evident, prietenească.
Din acest moment suntem parte din uriașul mecanism complex pe care îl presupune funcționarea unei țări democratice, și mă refer aici inclusiv la UE, o țară mai mare și mai eterogenă. Din acest moment, votul nostru a schimbat ceva, ireversibil, în felul în care va funcționa Uniunea Europeană și, implicit, România. Fiecare vot numărat la un candidat, la un partid, va conta, va schimba felul în care i se calculează mandatele. Și în funcție de mandatele obținute de fiecare, deciziile din UE și din România vor fi într-un sens sau în altul. Uite, de exemplu, săptămâna aceasta UE a interzis obiectele de plastic de unică folosință. A fost o decizie prin vot, care a presupus și negocieri, și discuții. Dacă proporția parlamentarilor de la diverse partide era alta, decizia putea fi diferită. Așa cum s-a mai întâmplat. Deci nu te baza pe faptul că votul tău nu contează, pentru că schimbă multe acest vot. Al tău, al soțului sau soției, al fratelui sau prietenilor. Sunt la fel de importante și 1, și 2,  și 8, 129, 5.437 de voturi care vin din România, din Sibiu sau din altă parte. Ești parte din viața asta, este democrație ceea ce trăiești tu și trebuie să participi la sărbătoarea democrației cu un vot.
Nu poți, nu ai cum să ratezi momentul!

Publicitate
Ultimele știri

Șoferi beți și cu mașini neînmatriculate pe șoselele din județul Sibiu

Mai mulți șoferi băuți au fost descoperiți la volan pe șoselele din județul Sibiu la sfârșitul săptămânii trecute.În municipiul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect