Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu adună, pentru a 26-a oară, nume mari din domeniul artistic, în orașul de pe Cibin. În perioada 14 – 23 iunie, 3.300 de artiști și invitați din 73 de țări se vor afla la Sibiu pentru a susține aproximativ 540 de evenimente, în cele 75 de spații de joc. Potrivit lui Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și președintele FITS, sunt așteptați aproximativ 70.000 de spectatori pe zi.
„După ce a găzduit Summit-ul Uniunii Europene, chiar de Ziua Europei, Sibiul își continuă vocația de gazdă bună a marilor evenimente culturale. Este orașul care investește cel mai mult în cultură și care obține profit din această investiție. Mii de artiști vor prezenta 540 de evenimente, pe durata celor 10 zile, în 73 de spații de joc, pentru un număr de aproximativ 70.000 de spectatori pe zi”, a spus Constantin Chiriac, joi, în cadrul unei conferințe de presă.
FITS va avea anul acesta aproximativ 500 de voluntari din întreaga țară, dar și de peste granițe, antrenați în funcție de preferințele personale și profesionale.
Potrivit organizatorilor FITS, opt voluntari vor reprezenta viitoarele Capitale Culturale Europene.
Ediția din acest an a Festivalului va sărbători și parteneriatul cu China, dar va pune în lumină și Sezonul „România – Franța”, cuprinzând un regal de instituții, artiști și companii care vor prezenta peste 70 de spectacole pe parcursul întregului eveniment.
Tablouri monumentale, iluminate, în Muzeul ASTRA
Finalul FITS aduce la Sibiu „Lantern Festival – China în 20 de legende”, în Muzeul din Aer Liber.
„Lantern Festival este o tradiţie veche de secole, care a început să fie sărbătorită încă din timpul dinastiei Han (206 î.Hr.-221 d.Hr.), și reprezintă tablouri monumentale și pline de lumină din istorie și mitologie. Expoziţia are ca subiecte elemente din cultura chineză, iar superbele lampioane vor ilumina Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului și vor crea o atmosferă unică. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului”, spune Chiriac.
Evenimentul este programat între 23 iunie și 4 august.
FITS readuce Bursa de Spectacole, filme, spectacole pentru militari și conferințe speciale
Bursa de Spectacole de la Sibiu, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, „Ziarul Orizontal” și „Cerul de magneți”, proiectele artistului Dan Perjovschi, spectacolele-lectură realizate împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune și cu Théâtre du Rond-Point, filmele, spectacolele pentru militari, prezentările de carte, conferințele speciale și expozițiile sunt alte evenimente ce se vor desfășura în cadrul ediției 2019 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ioan Bondrea: „ULBS e un partener de tradiție!”
Festivalul este organizat de TNRS, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, Ministerului Culturii, Consiliului Județean Sibiu, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și al UNITER.
„Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu este un partener de tradiție și aș îndrăzni să spun, fără lipsă de modestie, și valoros pentru FITS. Universitatea oferă un anumit dinamism, o anumită dezvoltare a orașului. Sunt foarte mulțumit că această Universitate oferă foarte multe oportunități, având atât de multe domenii, specializări, programe”, a spus Ioan Bondrea, rectorul ULBS.
Aleea Celebrităților se îmbogățește
Din anul 2013, în cadrul FITS se desfăşoară și Gala Celebrităților. Evenimentul urmărește să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al Festivalului. Gala aduce pe scenă personalităţile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităţilor şi se constituie într-o recunoaştere publică a meritelor celor mai importanţi aritişti ce au contribuit la dezvoltarea Festivalului de la Sibiu. De asemenea, celebrează activitatea profesională a unui actor şi a unui regizor, prin Premiile „Virgil Flonda” şi Iulian „Vişa”.
De la inaugurarea acestui proiect, au fost acordate 38 de stele. Anul acesta, Aleea din Parcul Cetății se îmbogățește cu nume precum: Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy –Mota – actor, regizor și Michael Thalheimer – regizor.
Spațiile în care se vor desfășura evenimentele FITS au fost verificate, potrivit maiorului Lucian Trefaș, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu.
Tema ediției din acest an a evenimentului este „Arta de a dărui”.
https://www.facebook.com/FITSibiu/videos/2316398018616367/