0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Specialiști din țară se adună la Sibiu pentru a ajuta la restaurarea iconostasului Bisericii din Vința

Cele mai citite

Peste 50 de participanți vor fi în acest an la „Conferințele ASTREI. Workshop de restaurare pictură pe lemn”, un eveniment aflat la cea de-a patra ediție.
Manifestarea va avea loc în perioada 10 – 14 iunie, deschiderea oficială fiind programată luni, de la ora 9, la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, din Pădurea Dumbrava.
Specialişti din cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, studenţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu și invitați din Satu Mare, Bacău, Covasna, Harghita, Hunedoara, Argeș, București, Călărași, Dolj, Braşov, Vâlcea, Gorj, Harghita, Prahova, Neamț, Vaslui și Sibiu vor participa la această acţiune ce are ca scop redarea stării de „sănătate” a elementelor din lemn pictat din componența iconostasului Bisericii din Vința, din județul Alba.
„În urma acordului de salvare a picturii din interiorul bisericii din Vința, județul Alba, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, echipa Muzeului ASTRA a efectuat operația de consolidare profilactică a straturilor picturale, urmată de desprinderea controlată a pânzelor interstițiale și demontarea elementelor din lemn pictat, respectiv boltă și iconostas (naos), peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavan pronaos. Pictura a fost realizată în perioada 1819 – 1821 de Simion Silaghi-Sălăjeanu. Până în prezent, s-au efectuat investigații fizico-chimice, investigații biologice și intervenții de restaurare pe elementele din lemn pictat ce formează bolta bisericii, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. În urma restaurării (2019-2021), cele 65 de elemente din lemn pictat, aproximativ 100 mp de pictură (41 elemente reprezentând bolta, iconostasul din naos, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și 24 elemente reprezentând tavanul din pronaos) vor fi valorificate prin repunerea lor în interiorul bisercii reconstruite în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Biserica se va reloca în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu toate elementele constitutive”, explică conf. univ. dr. Geanina Ionescu, directorul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu.
Luni, după deschiderea conferinței, se va face o prezentare a Bisericii din Vința, se vor prezenta elementele din lemn pictat care formează iconostasul și se vor efectua analize cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X portabil.
Potrivit CNM ASTRA, în perioada 10-14 iunie se va desfășura procesul de restaurare a celor șapte elemente din lemn pictat din structura iconostasului Bisericii din Vința. În ultima zi a evenimentului, pe 14 iunie, în clădirea Centrului ASTRA pentru Patrimoniu se vor desfășura dezbaterile finale.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect