Într-o vreme în care rețetele se caută pe internet, se găsesc din câteva click-uri și se uită la fel de repede, există un caiet cu coperți roșii, uzate de timp și iubire, care păstrează parfumul unei epoci dispărute. Un caiet de rețete scris de mână, cu file îngălbenite și colțuri răsucite, dar cu o inimă vie în fiecare rând: moștenirea culinară a bunicii Lia Cândea.
Bunica Lia
Născută în Brașov, la poalele Tâmpei, Lia, o copilă blajină, care-n vremuri de război a fost nevoita sa întrerupă școala după patru clase. Dar ceea ce nu i-a oferit educația formală, i-a împlinit viața – sub formă de dedicare. S-a dăruit celor din jur: surorilor ei în vremuri grele, soțului ei – un om de vază, director la Independența –, și mai târziu nepotului, căruia i-a transmis nu doar gustul bucatelor, ci și gustul poveștilor.
O casă care mirosea mereu a cozonac, a mâncare caldă și a drag devenea o oază a grijii, unde fiecare masă era un ritual al dragostei.

Bunătăți de la Bunica Lia
Printre cele mai îndrăgite rețete din caiet se află cornulețele cu vanilie, un desert delicat și plin de aromă. Fragede și parfumate, aceste cornulețe se fac dintr-un aluat cu unt sau margarină, se coc la foc domol, apoi se tăvălesc prin zahăr pudră vanilat. Poți urmări rețeta video dând click AICI.
O altă rețetă tradițională care ne poartă înapoi în timp este rulada cu mac – o prăjitură de sărbătoare, frecvent pregătită de Paște sau Crăciun. Aluatul dospit se întinde fin, se umple cu o pastă densă din semințe de mac, zahăr și lapte, apoi se rulează și se coace până capătă o crustă aurie și crocantă. Gustul bogat de mac și textura moale a ruladei amintesc de mesele de odinioară în familie. Întreaga rețetă o găsești în poză.
Nu lipsesc nici pogăcelele cu jumări, un preparat sățios și nelipsit de pe mesele din Ardeal, mai ales în sezonul rece. Frăgezimea aluatului și aroma jumărilor crocante transformă aceste pogăcele într-un aperitiv irezistibil. Rețeta detaliată se află în continuare:
- O lingură de untură cu o linguriță de sare se freacă spumos
- Se adaugă un ou, o cana de lapte, 30 de grame de drojdie, „făina cât cuprinde să iasă un aluat elastic” și se lasă la dospit.
- „O farfurioară de jumari dați prin mașină, se unge aluatul se adună si se întinde din nou, se repetă de 3 ori”
- Pe urmă, aluatulse taie rondele cu un pahar și se pune la copt.

„Cu drag, Lia”
Astăzi, caietul cu coperți roșii nu e doar o colecție de rețete, ci o moștenire vie, o punte între trecut și prezent, între oameni și gusturi care nu se uită niciodată. O dovadă că, uneori, cele mai simple lucruri – făina, ouăle, și răbdarea – pot construi o istorie.
Rețetele sale s-au adunat în peste o sută de ani de tradiție, improvizație și dragoste. Pe caietul ei de rețete, în loc de semnătură, scria simplu, dar cu toată iubirea: „Cu drag, Lia”.