Mândra Cetate a Neamțului, amplasată strategic în cel mai înalt punct de pe Culmea Plăieșului, la o altitudine de 480 m, a avut rol de apărare și în timp s-a dovedit ca fiind de nepătruns. Cetatea a fost greu de cucerit datorita felului în care a fost construită dar și datorită poziției ideale, controlând drumurile și străjuind Valea Moldovei și Valea Siretului.
Cetatea Neamț este o fortificație medievală, parte a sistemului de fortificații din Moldova, cu rol de apărare împotriva atacurilor otomane. Datează din secolul al XIV-lea, fiind ridicată de Petru I Musat și fortificată în secolul al XV-lea de către Ștefan cel Mare iar mai apoi, distrusă de Mihai Racoviță în secolul al XVIII-lea.
În timpul domniei lui Ștefan cel Mare a cunoscut perioada cea mai înfloritoare. Datorită faptului că Stefan a înțeles rolul fortificațiilor, a intervenit pentru consolidarea acesteia, înălțând zidurile și construind bastioanele și podul sprijinit pe 11 piloni din piatră. Podul amplasat la 8 m înălțime era alcătuit dintr-o parte fixă și una mobilă. În cazul unor atacuri, partea mobilă se ridica printr-un sistem de scripeți. Dacă inamicul reușea să treacă, cetatea era dotată cu cele două capcane denumite “curse de șobolani”.
Ulterior, în secolul al XVIII-lea, cetatea a fost abandonată și a intrat într-un proces de distrugere. Locuitorii din Târgu Neamț au început să care piatră din ziduri pentru a-și construi case, asta până în perioada lui Mihai Sturdza care a emis un decret prin care interzicea aceste practici.
În anul 1866, Cetatea Neamț a fost declarată Monument Istoric iar mai târziu, în 1968, au început și primele lucrări de consolidare.
Cetatea Neamț, simbol al poporului român, a fost menționată în diverse opere: Dimitrie Bolintineanu în 1857, poemul “Muma lui Ștefan cel Mare”, Costache Negruzzi în 1845, “Sobieski și românii”, Ion Creangă în Amintiri din Copilărie, Alexandru Vlahuță în povestirea “În munții Neamțului” din volumul România Pitorească.
Astăzi, Cetatea Neamț este restaurată și pot spune că este una dintre cele mai frumoase descoperite de mine până acum. Aceasta impresionează atat prin istorie, grandoare, dar și prin amplasament. Așezată pe un deal cu o vedere panoramică asupra orașului, cetatea oferă turistului sosit aici o imagine specatculoasă. Podul arcuit care confera acces dincolo de ziduri pare că plutește, conducându-te către poarta cetății deasupra căreia stă mândra emblemă a Moldovei.
Între anii 2007 – 2009 cetatea a fost închisă pentru restaurare, lucrari realizate cu bani proveniți din fonduri europene iar astăzi, vizitatorii pot admira un obiectiv istoric de o deosebită importanță pentru țara noastră. Poti petrece minute în șir explorând încăperile amenajate: dormitoarele, bucătaria, monetăria, sala armelor, temnița, camera de provizii, Paraclisul Sf. Nicolae, curtea și terasele
Drumul până la cetate, prin mijlocul pădurii, este și el încântător iar imaginea ce ți se arată în fața ochilor, odată ajuns la baza podului, este una incredibil de frumoasă.
Program de vizitare
Luni – închis
Marți – Duminică 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie)
Marți – Duminică 10:00 – 18:00 (octombrie – martie)
Ultimul bilet se vinde cu o jumătate de ora înainte de închidere
Pret bilet acces
Adulți – 24 lei
Preșcolari/elevi – 6 lei
Grupuri (minim 5 persoane), studenți – 12 lei
www.alexandracristian.ro