Oierii din Răşinari se vor afla, duminică, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, pentru a le arăta vizitatorilor cum se pregătesc preparatele din lapte de oaie, după procedeele tradiţionale pe care ei le folosesc la stână.
În acest sfârşit de săptămână, pe 8 septembrie, între orele 11 – 17, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, în zona păstorit, se va desfăşura atelierul gastronomic „Cocoloș, caș și smântână / Toate bune ca la stână”.
Potrivit reprezentanţilor CNM ASTRA, cu această ocazie, mai mulți oieri din Mărginimea Sibiului, îndeosebi din Rășinari, vor pregăti aici preparate din lapte de oaie – unt, jintiță, caș și cocoloș – după procedeele tradiționale folosite la stână.
„8 septembrie este Sântămăria Mică sau Precista Mică și marchează începutul toamnei, natura își schimbă înfățișarea iar oamenii vestimentația: A trecut Sântămăria / Să lepădăm pălăria. De la jumătatea lunii septembrie, ciobanii coboară cu oile de la munte îndreptându-se spre câmpie unde vor ierna. Acum se apropie vremea răvășitului oilor, sfârșitul contractului dintre ciobani și proprietarii animalelor. Înainte ca fiecare sătean să-și ia oile și brânza cuvenită pentru perioada în care ovinele au fost date la pășune, are loc o ultimă petrecere, sus la munte, unde preparatele care se consumă sunt cele specifice la stână”, explică Raluca Iliuț, muzeograf al Muzeului ASTRA.
În cadrul atelierului gastronomic, ciobanii vor folosi instrumentarul tradițional de la stână, cu elemente specifice cum sunt crinta, bădăul, forma de caș, ceaunul, lingurile de lemn, cârpătoarele şi cuțitele.
Atmosfera va fi animată, în pauzele de la gătit, cu cântecele din fluier ale ciobanilor.