Echipe mixte formate din inspectori ai Direcției Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA) și reprezentanți ai autorităților locale din județ, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu sunt în aceste momente pe teren pentru a descoperi sursa cărnii de porc în care a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane și pentru a lua măsurile care se impun în această situație. Trei localități sunt în zona de protecție în aceste momente. Este vorba despre Colun, Scoreiu și Glâmboaca, iar 16 localități se află în zona de supraveghere. Vorbim aici de Fofeldea, Hosman, Nucet, Săcădate, Avrig, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sărata, Cârțișoara, Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Noul Român, Poenița, Cârța, Ilimbav și Marpod. Șerban Țichindelean, directorul DSVSA atrage atenția asupra faptului că depistarea pestei porcine africane în județul Sibiu este un fapt neplăcut având în vedere agresivitatea acestui virus și asigură că situația va fi tratată cu maximă seriozitate.
Astăzi, în jurul orei 11.00, la sediul Prefecturii din Sibiu a avut loc o ședință extraordinară a membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor. În cadrul acesteia a fost aprobat planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană din localitatea Colun, Nr. 51, comuna Porumbacu de Jos.
Planul cuprinde toate măsurile și activitățile care urmează să fie întreprinse în zona în care a apărut focarul, dar și la nivelul întregului județ. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Prefecturii și ai Direcției Sanitară Veterinară, vorbim de o scoafă cu nouă purcei. La fiecare dintre cele zece animale a fost confirmată existența virusului de pestă.
„Vă pot spune că din Șura Mică a fost vândută scroafa cu nouă purcei, de la un proprietar Căldărar Adam. Acesta i-a vândut-o pe OLX proprietarului din Colun, în data de vineri 4 octombrie, iar primele semne de boală au apărut în după masa zilei, chiar spre seara zilei de duminică. A fost solicitată prezența medicului veterinar care în timpul tratamentului cu suspiciunea de boală, marți a sacrificat animalul”, spune Șerban Țichindelean.
Marți a fost și ziua în care reprezentanții DSVSA au fost anunțați de sacrificarea animalului și de suspiciunea existenței pestei porcine.
„O echipă de inspectori s-a deplasat la fața locului și au recoltat carcasele de porc. Au fost transportate la Sibiu, la laborator, iar în urma recoltării de probe cadavrul a fost incinerat. Probele au fost trimise la laboratorul din Cluj unde s-a făcut examenul de specialitate. Miercuri, 10 octombrie, după amiază am fost informați de cei de la Cluj că s-a confirmat prezența virusului, rezultatul fiind pozitiv. Conform procedurii probele au fost transportate de urgență la laboratorul de la București pentru a realiza proba și a trimite un buletin de analiză cu confirmarea sau infirmarea bolii. Și buletinul de analize a venit cu rezultatul pozitiv, aceștia confirmând existența pestei porcine la Sibiu”, mai spune Țichindelean.
În gospodăria omului au mai fost găsiți doi purceluși morți, iar restul de șapte au fost eutanasiați. Probe s-au luat și de la purceluși, iar prezența virusului pestei porcine a fost confirmat și la aceștia.
Prioritatea este găsirea sursei reale de proveniență a virusului
Dincolo de măsurile care se impun în aceste momente, prioritate autorităților este de a găsi sursa inițială care a infectat scroafa. Autoritățile spun că, în urma datelor existente până acum în cadrul anchetei, proprietarul din Șura Mică spune că a crescut scroafa în gospodărie.
„Dacă este adevărat că scroafa a fost crescută de primul proprietar nu ne explicăm totuși cum a ajuns virusul în acea gospodărie având în vedere că, în județele limitrofe Sibiului, nu există focare de pestă porcină în evoluție”, spune Maria Minea, prefectul județului Sibiu.
De asemenea, se pare că omul ar mai fi avut un porc anterior, pe care l-a consumat împreună cu familia. Autoritățile au reușit să mai găsească probe din acel porc, ce au fost trimise la laborator, de unde se așteaptă rezultatele.
Măsuri de prevenție
Autoritățile nu pot spune că în momentul de față situația este îngrijorătoare. Neplăcută a fost termenul folosit de directorul DSVSA Sibiu.
„Situația este neplăcută pentru că este un virus al pestei porcine despre care cunoaștem ce potențial are și ce a determinat în alte județe ale țării și nu numai și ca atare măsurile de prevenție și seriozitatea cu care tratăm situația este maximă. […] Eu consider că măsurile au fost foarte rapid luate, sunt eficiente și sperăm ca virusul, dacă putem descoperi și declarația adevărată privind sursa, să fie oprit în acest stadiu. Problema este sinceritatea crescătorului de animale de la Șura Mică”, spune acesta.
Autoritățile spun că în aceste momente este foarte important ca deținătorii de animale să conștientizeze situația și să limiteze sau să mențină porcii în gospodăriile proprii. Dacă au cea mai mică bănuială că au un animl bolnav să contacteze de urgență doctorii veterinari. Să se limiteze circulația între gospodării, dacă sunt proprietari de exploatații de porci, să nu se sacrifice animalele și produsele respective să nu se livreze către alte gospodării. De asemenea, să anunțe medicul veterinar privind existența porcilor în exploatații, pentru a fi înregistrați în baza de date. Târgurile de animale sunt închise și vor rămâne închise, iar cu sprijinul poliției cu sprijinul poliției se vor verifica mijloacele de transport din trafic pentru a depista persoane care transportă animale fără documente sanitar veterinare. Toate aceste măsuri sunt cu scopul de a evita răspândirea virusului în județ.