Sunt două feluri de oameni atunci când aud cuvântul „ruletă”. Cei care se gândesc la jocul de noroc, din casino, respectiv cei care se gândesc la instrumentul de măsurare cu același nume. Dacă faci parte din a doua categorie, atunci acest articol este pentru tine.
O ruletă de măsurat nu trebuie să lipsească din trusa niciunui meșter, dar nu trebuie să fii neapărat de meserie pentru a avea în casă o ruletă. Mai ales că aceasta are o mulțime de întrebuințări, pe șantier, în tâmplărie, în amenajări interioare, în trusa unui instalator șamd. Acestea pot avea lungimi de 2, 3, 5, 8 sau 10 metri, dar există și modele mai mari, care oferă benzi de 30 sau 50 de metri, pentru utilizări în construcții sau peisagistică, pe distanțe mari. Acestea au, însă, marje de eroare destul de mari, o acuratețe moderată dată de problemele de tensionare.
Ruletele de masurat sunt, însă, de mai multe feluri, în funcție de modul lor de utilizare. Astfel, putem avea ruletă de măsurat convențională, ruletă de măsurat tip roată, ruletă electronică etc.
Ruleta de măsurat convențională este de fapt o bandă metalică gradată, înfășurată în interiorul unei carcase de stocare și protecție, din metal, plastic sau aliaj, fiind cel mai uzual instrument întâlnit în trusele de scule. Distanța se măsoară cu acest tip de ruletă simplu, analizând valorile inscripționate pe banda metalică în unități și subunități.
Ruleta de măsurat tip roată este un instrument care se deplasează pe distanța urmând a fi măsurată. Încorporează un dispozitiv sub formă de cerc / roată, ale cărui mișcări de rotație sunt cuantificate și măsurate, rezultând distanța totală parcursă de ruletă. Se recomandă pentru a determina mai degrabă distanțe care nu sunt neapărat în linie dreaptă și mai ales în domenii precum construcțiile sau peisagistica, unde se întâlnesc distanțe mari.
Ruleta electronică este întrebuințată tot pentru calcularea de distanțe, dar valorile sunt afișate pe un ecran electronic. Sunt mai multe astfel de modele: cu calculator, cu laser, ultrasonică etc. Acestea se numesc și telemetre, iar complexitatea și numărul de funcții ale acestora sunt proporționale cu prețul lor.
Majoritatea ruletelor sunt inscriptionate atât în sistem metric, cât și sistem imperial de măsurat distanțele și lungimile. Mai ales când vorbim de modele fabricate în străinătate, care sunt destinate atât pieței europene, cât și pieței nord-americane. În România și în restul Europei continentale, sistemul metric este cel folosit în mod uzual, dar multe modele de rulete au atât centrimetri/metri, cât și inchi/picioare pe banda de măsurare.
Fiecare ruletă are o anumită marjă de eroare, aceasta fiind cu atât mai mică cu cât are o clasă de acuratețe mai mică. Astfel, clasa I de acuratețe are o eroare mai mică decât clasa de acuratețe II sau III. Acestea sunt date de toleranța benzii metalice a ruletei la întindere, fiind calculate la temperatura standard de 20 de grade Celsius.
Clasa III arată, astfel, o marjă de eroare de 4,6 milimetri în plus sau minus la o lungime desfășurată de 10 metri. Clasa II de acuratețe se certifică prin două liniuțe într-un cerc și are o marjă de eroare de 2,3 milimetri la 10 metri. În fine, clasa I este, așa cum spuneam, cea mai precisă, având o marjă de eroare de doar 1,1 milimetri la 10 metri desfășurați.
Ruletele metrice au o istorie destul de scurtă și sunt legate de inventarea/adoptarea sisemului metric, în Franța, în secolul 18, dar oamenii au avut mereu nevoie de instrumente de măsurat lungimi și distanțe.
Prima ruletă de măsurat atestată oficial datează din 2650 înaintea erei noastre și era, culmea, din cupru. Această tijă de măsurare a fost găsită de germanul Eckhard Unger. În 1500 î. Hr. au existat rulete de fildeș folosite de civilizații din Valea Indului. Unele descoperiri din Lothal au arătat că există o ruletă de măsurat veche de 4.400 de ani, și avea o precizie de 1,6 milimetri. Prima ruletă pliabilă, apropiată de ce cunoaștem azi, a fost inventată de Anton Ullrich, iar prima ruletă flexibilă datează din 1902. În anul 1869, Alvin J. Fellows din Connecticut (SUA) a obținut primul brevet pentru un instrument de măsură într-o carcasă circulară.