Spițeria, cum i se spunea mai demult, sau profesia farmacistului, are o istorie veche în orașul nostru. În Sibiu a funcționat prima farmacie atestată documentar în România, în anul 1494. Astăzi, când marile companii farmaceutice oferă produse la scară industrială, mai găsim farmaciști care să prepare medicamente după rețete magistrale scrise de specialiști.
Pentru a documenta istoricul pe care îl are spițeria la Sibiu, avem și un Muzeu de Istorie a Farmaciei, deschis publicului în anul 1972. Clădirea în care funcționează, în Piața Mică, este chiar locul în care exista una dintre cele mai vechi farmacii sibiene, în jurul anului 1600. Piesele din colecția muzeului ilustrează modul în care erau preparate tradițional remediile farmaceutice.
În timp, numărul farmaciilor care mai au activitate de receptură a scăzut vertiginos. Receptura este locul, secția dintr-o farmacie unde se prepară medicamentele prescrise într-o rețetă. Am vrut să discutăm cu unul dintre spițerii Sibiului ce mai practică încă această îndeletnicire. Așa am ajuns să o cunoaștem pe doamna Silvia Frecea, farmacist principal la Farmacia San Marco.
Sunt 50 de ani de când practică această meserie, spițeria este pasiunea ei de o viață. Chiar dacă are anii de pensie, continuă să lucreze, pentru că asta îi place să facă.
Silvia Frecea a absolvit Facultatea de Farmacie la Târgu Mureș, în 1974. Inițial a fost repartizată la Onești, unde lucrat o vreme. În Sibiu este din 1978, soțul este sibian. Prima dată a lucrat în Copșa Mică, apoi în Săliște, după aceea, cu examene, a ajuns în municipiul reședință de județ. Ne spune că este în Sibiu de la Revoluție.
Meseria de spițer se învață, trebuie să respecți rețeta și ordinea ingredientelor
Am întrebat-o cât este de grea această meserie, dacă are secrete pe care le înveți în timp. „Nu sunt secrete la mijloc. Substanțele se pun într-o anumită ordine, dar asta înveți. Și așa faci. Trebuie să îți și placă, iar mie îmi place. Nu e nimic complicat sau greu. Am învățat cum se face. Respectăm rețeta. Așa am învățat noi la facultate, să preparăm medicamente. Când am mers la Onești, eram tânără, aveam 24 de ani, în fiecare laborator erau trei – patru recepturi. Eu am făcut treizeci de rețete, celelalte colege au făcut cinci – șase. A venit un control de la Bacău, de la laborator, ne-a luat probele. Ale mele, toate treizeci au ieșit bune, la celelalte, cele cinci – șase, au ieșit rele. Eu respect strict rețeta.”
Nu știe dacă vor fi din generațiile tinere, farmaciști interesați de prepararea rețetelor magistrale, cum se numesc cele scrise de către specialiști. „Cei tineri nu știu toți să facă, generația mea a învățat să prepare rețetele. Am dat examen pentru asta. În facultate, înveți dacă vrei. Eu am vrut. Există care să continue, e mai complicat să prepari, de asta nu vor să prepare.”
Silvia Frecea crede că, față de produsele realizate industrial, cele preparate în farmacie sunt mai eficiente în unele cazuri. „Sunt asocieri de medicamente, normal că se asociază efectele și sunt mai bune preparatele.” Mai există medici care prescriu, dermatologi, pediatri, specialiști O.R.L. A observat chiar o creștere a rețetelor magistrale. Sunt foarte multe boli care trebuie tratate specific.
„Cred că s-a dublat numărul de afecțiuni pentru care sunt prescrise preparate magistrale”
Creșterea numărului de afecțiuni o pune pe seama poluării și a alimentației din zilele noastre. „E mai multă poluare. Nici alimentele nu mai sunt atât de sănătoase. Apar tot felul de vezicule pe piele, intoxicații, erupții, mâncărimi. Trebuie tratate. Cred că s-a dublat numărul de afecțiuni pentru care sunt prescrise preparate magistrale.” A crescut și numărul de afecțiuni ale nasului. În pandemie au avut de preparat foarte multe rețete.
Modul de preparare este același ca acum zeci de ani. „Câteodată mai sar substanțele pe tine, prafurile albe, mixturile, te mai și murdărești. Nu am avut probleme deosebite din cauza substanțelor folosite. Acidul salicilic, acidul benzoic irită puțin la respirație, îți vine să strănuți, să tușești. Dar, nu sunt toate rețetele cu așa ceva. Sau, sunt în cantități reduse în majoritatea rețetelor”, ne spune farmacista cu experiență.
Preparatele după rețete vechi lăsate de doctori, se dovedesc și azi foarte eficiente. Spițeria le are permanent.
În mica receptură din farmacie stau ordonate borcane, flacoane, din sticlă sau porțelan. Din ele, Silvia Frecea cântărește cu grijă cantitățile indicate în rețetă. Sunt importante dozele și ordinea adăugării substanțelor. În preparate, sunt folosite uneori și ingrediente naturale, precum uleiurile volatile, de mentă, eucalipt, rozmarin.
Pe lângă preparatele după rețetă, au și preparate realizate după formule lăsate de doctorii de odinioară. Pregătesc constant unguentul Baby, mixtura mentolată, soluție Mandel, glicerina boraxată, badijonajul bucal. Silvia Frecea ne povestește despre cât este de eficient unguentul Baby. „Este foarte bun, cu balsam de Peru, pentru iritații fesiere. E folosit și pentru ragade. Clienții îl folosesc pentru orice fel de iritații ale pielii. L-am folosit și pe mine, în cazul unei răni, s-a vindecat foarte bine, e foarte bun cicatrizant.”
Preparatele din receptura de la Sibiu ajung și în alte țări, precum America și Italia. „Vin și cumpără. Aduc medicamentele din Italia, să le divid eu. Vin cu rețeta și tabletele, eu le divid, le pun în capsule.” Recomandă ca preparatele magistrale să fie achiziționate doar atunci când ai nevoie. Unele dintre acestea au teremen de valabilitate de până la doi ani.
În Sibiu, alte farmacii cu receptură există pe bulevardul Mihai Viteazu, pe strada Nicolae Bălcescu, în sensul giratoriu de la Gară și în cartierul Ștrand.
Parteneri implicați în comunitate, susținători ai campaniei Produs în Sibiu: Romgaz, Thimm, IFM, Hendrickson, Regnology, GLS, Euchner, Teatrul Radu Stanca, Super Mama, CineGold, Odu, Crucea Roșie Sibiu, Fritzmeier, wenglor, Wienerberger, Feleacul, Retrasib, Amza, Astra Film Cinema, Boromir, Prima Shopping City, Kromberg & Schubert, Bilstein, TV Sibiu, SOMA, Simpa, 2D Solutions, Teatrul Gong, Somarest, Muzeul Național Brukenthal, Tursib, Muzeul Astra, City FM, Piața Volantă, Apă Canal Sibiu, Aeroportul Internațional Sibiu.