5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Infecțiile cu coronavirusul din China vor putea fi identificate și la Sibiu

Cele mai citite

Ministerul Sănătății a decis implementarea unor măsuri suplimentare de siguranță pentru pasagerii care se întorc din China pe aeroporturile din țară. De săptămâna viitoare, unităţile sanitare din șase oraşe din România, printre care și Sibiul, vor primi reactivi pentru a putea identifica coronavirusul.
Focarul de pneumonie virală care s-a dezvoltat în China, face tot mai multe victime. Numărul de persoane decedate în urma infecției cu acest nou virus a ajuns la 81 de cazuri, potrivit datelor emise de oficialii chinezi, duminică seară. 
În acest context, Ministerul Sănătății a implementat o serie de măsuri în cazul unei posibile extinderi a virusului și în România. Pe aeroporturile internaționale vor fi înființate linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China, potrivit Ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
De asemnea, începând de marţi dimineaţă, la Institutul „Matei Balş” din capitală se vor putea face teste pentru identificarea coronavirusului. De săptămâna viitoare aceste teste vor fi posibile şi în unităţile sanitare din Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu, care vor primi reactivi pentru a identifica virusul.
„De acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero. Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la „Matei Balş”, unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt – în afară de Bucureşti – Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea”, a declarat ministrul luni, 27 ianuarie.
Dacă infecția cu acest virus ar ajunge în România, primii zece pacienți vor fi tratați la Institutul „Matei Balş”.
„Ideea este să nu aducem toate cazurile în Bucureşti. Este vorba ca primele zece cazuri să fie tratate în Bucureşti, dacă vom avea vreodată aceste zece cazuri, şi să creăm expertiză şi la nivel naţional”, a spus ministrul Sănătăţii, conform Agerpres.
Cu privire la gripa sezonieră, Ministrul Sănătății a declarat că în acest an campania de vaccinare antigripală va începe „din timp”. 
Câte persoane au fost afectate?
Numărul de persoane decedate în urma infecției cu noul virus din China a ajuns la 81. Conform datelor emise de Comisia Națională de Sănătate, în seara zilei de duminică, 26 ianuarie, existau 2.827 de cazuri confirmate, dintre care 461 de pacienți în stare critică. Numărul de cazuri suspectate se ridică la 5.794 de persoane. Externările, cazurile în care bolnavii și-au revenit, sunt în număr de 51. Nu au existat decese în afara Chinei și majoritatea au survenit la persoane în vârstă, care aveau deja probleme respiratorii.
De unde provine virusul?
Focarul de pneumonie virală care s-a dezvoltat în China, denumit științific 2019-nCoV, nu a mai fost întâlnit până acum la oameni. Noul virus a fost identificat ca provenind din orașul chinez Wuhan. Boala a fost confirmată acolo la finalul anului trecut. Se presupune că acest coronavirus ar fi provenit dintr-o piață de fructe de mare, în care se vând și animale vii. Tranzitul din și spre Wuhan, focarul inițial al infecției, este restricționat. Populația orașului este de 8,9 milioane de oameni, iar aceștia au fost sfătuiți să evite zonele dens populate și aglomerațiile urbane.
Coronavirusurile sunt comune la mai multe animale și, de cele mai multe ori, afectează doar animalele nu și oamenii. În cazuri excepționale, aceste virusuri suferă mutații și pot fi transmise și între oameni.
Care sunt simptomele?
Într-o ședință de urgență ținută miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a identificat simptomele infecției cu virusul 2019-nCoV. În cazuri mai severe, acest virus poate cauza pneumonie, afecțiuni respiratorii acute severe, și insuficiență renală. Simptome comune ale afecțiunii includ dificultăți de respirație, febră și tuse. Acesta este al șaptelea tip de coronavirus care afectează omul, potrivit cercetătorului Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect