Proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale a primit aprobarea Camerei Deputaților. Excepție de la acest act normativ vor face militarii și polițiștii.
Marți, 28 ianuarie, Camera Deputaților, ca for decizional, a dezbătut proiectul de eliminare a pensiilor speciale. Ședința a început la ora 14.00. Actul normativ a fost respins de Senat, însă a fost aprobat de deputați. Din 268 de voturi, 247 au fost pozitive, iar 21 abțineri.
Singurele categorii ocupaționale care vor primi în continuare pensii de serviciu sunt militarii și reprezentanți ai Ministerului de Interne precum polițiști, pompieri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Vor rămâne fără pensii de serviciu: „deputații și senatorii; primarii și viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții de Consilii Județene; judecătorii și procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor; membrii Curții Constituționale; funcționarii publici cu statut special; funcționarii publici parlamentari; membrii corpului diplomatic și consular al României; personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.”
Decizia vine în pofida protestelor din partea sindicaliștilor din justiție și personalului auxiliar din instanțe și parchete, care au organizat proteste la nivelul întregii țări, încă de săptămâna trecută.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale „în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților afectează independența și statutul acestora”. „Consiliul Superior al Magistraturii reiterează solicitarea adresată Parlamentului României în sensul renunțării la astfel de inițiative legislative și își exprimă disponibilitatea unui dialog onest, pornind de la premisa necesității de a consolida statutul de independență a magistraților judecători și procurori”, se mai arată în comunicatul transmis de instituție, potrivit Biziday.