„Paza bună trece primejdia rea.”, spunea o vorbă din popor. Înarmat cu această convingere și multă dedicare, medicul epidemiolog sibian Rareș Stoicescu a pus la cale un proiect menit să îi învețe pe cei mici cum să se apere de gripă sau viroze sezoniere. Patru sute de elevi ai școlii gimnaziale I. L. Caragiale Sibiu au beneficiat, până acum, de inițiativă.
Epidemia de gripă a făcut ravagii în ultimele săptămâni, în școlile din Sibiu. Peste 100 de cazuri de suspiciune de gripă și aproape 3 mii de cazuri de viroză. Clasele din mai multe școli au fost închise, din cauza absențelor numeroase. Direcția de Sănătate Publică a județului anunța că, în aceste situații, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este respectarea normelor de igienă personală. Asta a decis să facă și medicul sibian Rareș Stoicescu.
În toamna anului 2019 epidemiologul sibian a demarat un parteneriat non-profit cu Şcoala gimnazială I. L. Caragiale Sibiu. Acest parteneriat a adus educația sanitară mai aproape de 400 de elevi clasele I-IV. În luna decembrie a anului trecut, elevii din 15 clase au beneficiat de cursuri de pregătire pentru „profilaxia” sau prevenirea infecţiilor virale. Astfel, cei mici au putut intra în sezonul virozelor mai bine pregătiţi.
Cursurile s-au desfășurat cum le place copiilor mai mult: prin joacă. „Am imaginat o poveste, un mic pacient, Teddy, iar copii m-au ajutat să găsim boala de care suferă, viroză sau gripă, să identificăm virusul vinovat şi căile prin care se transmite, pentru a putea lua măsuri.” ne-a spus medicul Rareș Stoicescu. Elevii au învățat să strănute, să tuşească și să își sufle nasul corect, dar şi cum să își spele și dezinfecteze mâinile cât mai eficient. Aceasta a fost pregătirea teoretică.
Ca parte a programului au fost realizate și 10 puncte de dezinfecţie rapidă a mâinilor la nivelul întregii şcoli. Au fost amplasate dozatoare moderne, iar dezinfectantul folosit de cei mici este un gel hidro-alcoolic, identic cu cel folosit în unităţile sanitare. Pentru a face stația mai atractivă au fost aplicate postere și o bandă decorativă. Toate acestea au fost donate şcolii cu ajutorul epidemiologului sibian.
Rareș Stoicescu este medic epidemiolog la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc şi membru al Asociaţiei pentru prevenirea infecţiilor (APCI). Încă de pe băncile facultății și-a dorit ca munca lui să aducă un plus comunității.
„Mi-am dorit mult încă de la începutul facultăţii de medicină să dăruiesc comunităţii din care provin parte din cunoştinţele dobândite şi să o ajut astfel după puteri. Am observat că este nevoie de implementarea şi consolidarea noţiunilor de prevenire a bolilor, mai ales în rândul tinerilor.” povestește medicul Stoicescu.
Elevii au fost foarte receptivi la această inițiativă și au participat activ la cursuri. Entuziasmul lor pentru a învăța și posibilitatea de a le insufla obiceiuri sănătoase, îl motivează pe Rareș mai mult decât orice.
„Am rămas profund impresionat de micuţii care aveau multe cunoştinţe şi își doreau să cunoască şi mai mult. Au «adoptat» imediat dozatoarele şi tehnica de lucru, ca fiind ale lor. Văd şi acum mânuţele care se ridicau când exersam dezinfecţia şi este mai mult decât orice pentru mine.”
Proiectul nu a fost, însă, lipsit de dificultăți. Cei mici au pus adesea întrebări din cele mai încuietoare, cum ar fi: „Rareş, cum strănută peştii?”. „De asemenea, am fost corectat drastic pentru că am confundat un cățeluş cu un ursuleţ.” a mai amintit el.
Parteneri în acest proiect au fost și directorul Școlii Gimnaziale I. L. Caragiale, Romulus Simion Constantin și sora medicului, Iulia Stoicescu, profesor în cadrul aceleiași școli. În prezent, se fac demersuri pentru a implementa inițiativa și la clasele din ciclul gimnazial.
Rareș Stoicescu susține că și alte şcoli au preluat ideea şi își dorește ca un număr cât mai mare de unități de învățământ să se alăture inițiativei, pentru a forma adulți cât mai sănătoși.