Eta Aqaridele, „ploile de meteori”, sunt vizibile de sâmbătă seara și până la începutul lunii mai, potrivit Observatorului Astronomic.
“Ploaia de meteori” Eta Aqaridele a început deja din 15 aprilie și va dura până pe 28 mai, însă, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, va fi vizibilă în România începând de sâmbătă seara și va atinge punctul maxim de vizibilitate în noaptea de 5 spre 6 mai, între orele 2 și 5.
Deși coincide cu primul pătrar al Lunii, lumina satelitului natural nu va afecta vizibilitatea meteorilor, întrucât la acea oră Luna va fi deja sub orizont.
Eta Aqaridele sunt considerate unul dintre cele mai spectaculoase evenimente astronomice ale primăverii și provin din particulele lăsate în urmă de cometa Halley.

Cometa Halley, care “declanșează” acest fenomen, revine în apropierea Pământului o dată la 76 de ani. Următoarea sa apariție vizibilă va avea loc în anul 2061.
Deși este cel mai vizibil în emisfera sudică și în apropierea ecuatorului, fenomenul poate fi admirat și din emisfera nordică, unde se pot observa între 10 și 30 de meteori pe oră, în condiții ideale.
În zonele cu cer senin și fără poluare luminoasă, se pot observa până la 50 de meteori pe oră (cer senin și fără poluare luminoasă).
Meteorii străbat cerul cu o viteză uimitoare de aproximativ 66 km/secundă, potrivit American Meteor Society.
SURSĂ FOTO: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”