Autoritățile din Grecia le-au permis proprietarilor de cafenele şi restaurante să-și reia activitatea de luni, în cadrul măsurilor de ridicare graduală a restricţiilor pentru a reporni economia sa dependentă de turism şi a-i atrage pe vizitatorii străini înainte de sezonul de vară, relatează Reuters.
Ţara, care a ieşit dintr-o criză financiară lungă de un deceniu, se bazează pe turism pentru a-şi reveni după carantina naţională care aproape că a oprit economia. Deși guvernul stabilise ca dată de redeschidere 15 iunie, decizia de ultimă oră a deschis spațiile de alimentație publică cu trei săîptămâni mai devreme.
Cu mese distanţate şi chelneri care poartă măşti, restaurantele i-au servit din nou pe grecii doritori să iasă din case şi să bea o cafea sau să mănânce în oraş după circa două luni de izolare.
„Ne-a lipsit acest lucru, este o terapie psihologică pentru noi, aşa că bineînţeles că e important, foarte important”, a declarat Katerina Stravaridi, o clientă a unei cafenele din Atena.
Până în present, ţara a reuşit să limiteze impactul pandemiei de COVID-19 la doar 2.878 de cazuri confirmate şi 171 de decese, în special datorită impunerii unei carantine naţionale stricte în luna martie.
Primarul Atenei, Kostas Bakoyannis, a declarat că redeschiderea serviciului alimentar este un preludiu al sezonului de vacanţă de vară.
„Grecia s-a deschis şi este sigură. Este o destinaţie în care cineva se poate simţi bine, având în acelaşi timp grijă de sănătatea sa”, a spus Kostas Bakoyannis.
Călătoriile spre insulele greceşti sunt şi ele permise de luni. Feriboturile operează la 50% din capacitate, în contextul în care ţara se pregăteşte pentru deschiderea de la 1 iunie a hotelurilor care funcţionează tot anul.
Hotelurile cu program sezonier se vor deschide de la 15 iunie, când unele zboruri internaţionale directe vor fi reluate pe aeroportul din Atena. (AGERPRES)