Persoanele din România diagnosticate sau suspectate de afecţiuni alergice sunt mai protejate de-acum. O lege promulgată de președintele Iohannis prevede combaterea discriminării pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni.
Printre cei care sunt vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergie alimentară. Însă nu se aplică și celor diagnosticați cu intoleranță alimentară, anunță Digi 24. Depistarea la timp a unei alergii este esențială. La fel de important este și sprijinul financiar pentru teste. Noua lege prevede decontarea analizelor necesare diagnosticării, iar un registru național urmează să țină evidența celor care au alergii.
„În țările dezvoltate există registre pentru toate bolile. Doar așa știm câți pacienți există cu anumite boli”, spune Poliana Leru, medic alergolog.
Ea confirmă că în prezent există un deficit de centre specializate, de posibilități de evaluare și tratament pentru pacienții cu forme severe și dificile în spital. Iar asta, spun specialiștii, duce la discriminarea pacienților, întrucât, de multe ori, nu există condiții de îngrijire la standarde corespunzătoare. Dr. Poliana Leru dă exemplu de o astfel de situație de discriminare: „Când o secție de alergologie dintr-un spital este desființată fără a se ține cont de opinia specialiștilor, de nevoile pacienților, argumentul fiind mărirea sau dublarea altei secții pentru ală patologie”.