Mediatizata tulpină de coronavirus din Marea Britanie, despre care s-a spus că ar fi mai agresivă, circulă deja în aproximativ jumătate dintre județele României, spune INSP, care a realizat o analiză a răspândirii pe baza secvențierii din laboratoarele românești.
INSP a preluat rezultatele secvențierii din probele prelucrate de patru laboratoare din România, Cantacuzino, Balș, Medlife și USV, fiind analizate în total 499 de cazuri, din care 136 au fost confirmate cu varianta B.1.1.7, noua tulpină britanică a coronavirusului. Rata de confirmare a acestor teste a fost de 27,3%, în total, din care la Balș, rata a fost de 73,8%. Cele 136 de cazuri au provenit din aproape jumătate din județele țării: Argeș (2), mun.București (80), Bihor (1), Brăila (1), Botoșani (4), Caraș-Severin (2), Cluj (9), Constanța (1), Covasna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureș (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiș (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).
Potrivit unui avertisment emis anterior de centrul european de combatere a bolilor, citat acum de INSP, „datorită transmisibilității crescute, dovezilor de severitate crescută și potențialului ca vaccinurile existente anti-COVID-19 autorizate să fie parțial sau semnificativ mai puțin eficace față de o variantă care ridică îngrijorare, combinată cu probabilitatea mare ca proporția cazurilor cauzate de B.1.1.7 (și posibil și B.1.351 și P.1) [n.r. tulpini ale virusului] să crească, riscul asociat cu răspândirea în continuare a (…) SARS-CoV-2 în EU / EEA este în prezent evaluat ca fiind mare până la foarte mare pentru populația generală și foarte mare pentru persoanele vulnerabile”. Avertismentul spune că varianta nouă pare a fi mai transmisibilă decât tulpinile care au predominat anterior în circulație și poate provoca infecții mai severe.
INSP mai spune faptul că există o probabilitate foarte mare a răspândirii acestei tulpini pe întreg teritoriul României, dat fiind faptul că nu mai poate fi realizată o legătură epidemiologică a acestor cazuri (77 dintre ele), răspândirea fiind deja una comunitară. Doar 5 cazuri au avut o legătură declarată cu Marea Britanie.
Cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. De asemenea, au fost înregistrate două cazuri cu vârsta sub un an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.