Sorin Câmpeanu, ministru al educației, a anunțat deja care este intenția ministerului pentru ultima parte a acestui an școlar: prezența la școală a elevilor după scenariile anterior utilizate, respectiv, învățământ primar în orice situație a celor din învățământul primar, plus grădinițele. Asta ar putea aduce însă o nouă revenire a numărului de cazuri COVID-19, chiar înainte de sezonul de vară.
Planul Ministerului Educației pentru ultimele săptămâni de școală, începând din 4 mai, nu s-au schimbat față de scenariile anterioare. Ministrul propune ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să vină cu toții la școală din 4 mai, indiferent de scenariul în care se află școala sau localitatea. Cursurile pentru elevii de la școlile speciale se vor desfășura și acestea cu prezența fizică a elevilor în clase.
„În verde, toții elevii cu prezența fizică, în galben și rosu, învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, grădinițele și clasele terminale. Am solicitat astăzi să fie analizată posibilitatea de eliminare a condiției care vizează înjumătățirea efectivelor în clasele terminale în scenariul roșu” a declarat Sorin Cîmpeanu după ultimele discuții referitoare le reînceperea școlii.
Deși au existat propuneri în acest sens, varianta continurăii școlii online în ultimele săptămâni a fost exclusă, chiar dacă există riscul ca un numărul de cazuri COVID-19 să crească din nou. Școala ar urma să reînceapă, imediat după Sărbătorile Pascale, care sunt și ele în măsură să contribuie la o răspândire a cazurilor COVID-19 în România.
Conform ultimelor decizii ale ministerului, anul școlar se va încheia cu o săptămână mai târziu decât era prevăzut inițial în structura oficială.
Structura modificată a anului școlar 2020 – 2021 cuprinde examene naționale pe 22-25 iunie pentru probele scrise ale de la Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat.
Clasele terminale au avut vacanță pentru Paștele Catolic între data de 2 aprilie și 11 aprilie și pentru Paștele Ortodox între 30 aprilie și 9 mai.
În urma acestor modificări, semestrul al II-lea a fost redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe data de 25 iunie.
Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul anului școlar va rămâne la datele cunoscute. Este vorba despre elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni.
Grădinițele au același regim de vacanță.