Un raport al calității aerului din perimetrul orașului Sibiu a fost publicat de platforma independentă Aer Liber (aerliber.ro), arată că există „diferențe calitative ale aerului în cartierele monitorizate” în ultimele șase luni.
O echipă de sibieni care au constituit platforma Aer Liber, formată din Radu Crețu, Vlad Fișcălie, Tiberiu Mitrea, Mihai Ciufudean, Vlad Ilie, Bogdan Nicoară și Raul Dobra, a monitorizat calitatea aerului din orașul Sibiu, din punctul de vedere al poluării cu particule PM1, PM 2,5 și PM 10, principalele particule în suspensie care ne afectează sistemul respirator. Analiza nivelului de poluare s-a făcut în șase cartiere din Sibiu și o comună din perimetrul municipiului. Este vorba despre zona Centru (Banatului), Calea Dumbrăvii, Lazaret, Ștrand, Terezian, Valea Aurie, precum și Șura Mare.
Potrivit informațiilor transmise de echipa Aer Liber, raportul include colectate de la senzorii de monitorizare la nivel local, în perioada septembrie 2020 – martie 2021. Toate datele incluse au fost agregate de platforma Aer Liber în timp real. Datele prezentate în raport se limitează la locațiile cu senzorii de monitorizare la sol. Nu au fost incluse date estimate sau date prin satelit de la ați senzorii și/sau stații de monitorizare.
Autorii studiului mai spun că „lunile de iarnă au avut un impact major în calitatea aerului din municipiul Sibiu și parte a zonei metropolitane. De altfel, se evidențiază calitatea superioara a aerului în timpul weekendurilor, valorile indicate fiind net inferioare față de cele din timpul săptămânii”.
Datele transmise arată care este ierarhia celor mai puțin poluate cartiere din orașul Sibiu. „Cartierul Valea Aurie se evidențiază a fi cartierul cu cel mai calitativ aer respirabil la nivelul Municipiului Sibiu”, se arată în raport. Autorii precizează că diverse evenimente, „arderea vegeției pe parcursul toamnei și a primăverii, zile cu indici de trafic ridicat, încălzirea cu masă lemnoasă a locuințelor sau a unor spații industriale produc depășiri punctuale peste limita medie admisă”. Zona centrală, așa cum era de așteptat, este foarte poluată, cu frecvente depășiri ale limitei adminse de particule, dar la fel de mari sunt depășirile și în Șura Mare, cel mai probabil din cauza traficului intens. Un cartier mai puțin poluat, cu depășiri rare ale nivelului de particule PM 2,5 este Terezian, după cum reiese din datele publicate de cei de la Aer Liber.
Raportul complet, cu date privind nivelurile de poluare din ultimele șase luni:
Date în timp real ale poluării din cele șase cartiere și din Șura Mare pot fi urmărite de pe site-ul aerliber.ro
Monitorizarea aerului realizată de cei de la Aer Liber se bazează pe SMOGGIE PM, un monitor automat al calității aerului care are costuri foarte mici, cu o carcasă rezistentă la ploaie și un sistem simplu de montare pentru a facilita instalarea. Dispune de un senzor laser de înaltă calitate care masoară nivelul de particule pentru PM1, PM2.5 și PM10 și un senzor suplimentar pentru temperatură, presiune și umiditate. Se conectează la internet prin WiFi și poate fi alimentat de un cablu micro-usb standard de 5V. Citirile sunt accesate prin intermediul API-ului uRADMonitor și afișate pe site-ul aerliber.ro.
Legături între PM2,5 și COVID-19
Realizatorii raportului susțin că există legături între particulele în suspensie din aer și boala produsă de coronavirus. Mai exact, aceștia spun că expunerea cronică la poluarea aerului crește riscul de complicații respiratorii și cardiovasculare asociate cu rezultate mai severe ale COVID-19. Mai mult, poluarea cu particule poate să declanșeze inflamația celulară și promovează producția de radicali liberi care induc daune celulare, se arată în studiu, fără să fie citate însă surse medicale.