6.3 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Povestea de dragoste dintre Radu Nechifor și nai: „Aș vrea să las în urma mea un om căruia să îi placă această meserie!”

Cele mai citite

Perioada pandemiei a dat peste cap și industria muzicală, iar artiștii duc dorul emoțiilor de pe scenă și al aplauzelor publicului numeros, după cum arată aceștia. Recent, i-am trecut pragul atelierului lui Radu Nechifor, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți naiști din țară și care și-a dedicat mai bine de jumătate de viață instrumentului de suflat.

E o încăpere cu miros de ceară și lemn în care prind viață naiuri. Cel mai bun lucru pe care îl poți obține de la viață este să ajungi să faci ce îți place!”sunt cuvintele artistului ce adaugă faptul că nu simte că a muncit foarte mult, pentru că a făcut doar ce i-a plăcut, iar când cântă intră într-o altă lume.

Nu există sibian care să nu îl cunoască pe Radu Nechifor. Prezent la importante evenimente din oraș și nu numai, făuritor al „Poveștii naiului” ani la rând și implicat în manifestări caritabile, printre care gala „Crede în tine!” al Asociației Umanitare „Alexandra Nanu”, celebrul artist a dus muzica și talentul peste mări și țări.

Puțini știu, însă, cum a început povestea de dragoste dintre Radu și nai. Ei bine, ea își are originile în adolescență, când Radu a intrat la Liceul de Artă. Atunci, alesese profilul vocațional cu gândul că va învăța să cânte la violoncel. „Un ghinion cu noroc” am putea spune, pentru că Radu nu a mai găsit locuri libere la clasa profesorului de violoncel, astfel că a trebuit să își facă un plan de rezervă.

„De fapt, prima dezbatere s-a dat în interiorul meu – dacă să fac muzică sau arte plastice. Am decis că voi face muzică. Am ales violoncelul inițial, dar nu s-a putut, pentru că erau prea mulți elevi la acele cursuri. Am întrebat ce se poate. Primul menționat a fost naiul. Nu cunoșteam mai nimic, în afară de faptul că aveam un nai artizanal acasă și știam despre Gheorghe Zamfir, aveam câteva înregistrări cu maestrul care îmi plăceau… Așadar, a fost un fel de coincidență că am ajuns să studiez naiul. Cu timpul, însă, povestea mea cu naiul a evoluat, am început să îl descopăr tot mai mult și nu l-am mai lăsat, deși am avut momente în care am vrut să renunț la el, pentru că era destul de greu”, spune Radu Nechifor, care i-a devenit elev maestrului Gheorghe Zamfir.

De la interpret la creator de naiuri…

…nu a fost decât un pas. Radu spune că nu a găsit un nai care să îl mulțumească pe deplin, astfel că a decis să își făurească de unul singur un astfel de instrument. Povestește acum că primul nai creat de el arată „rău, dar sună bine chiar și după atâția ani. Se vede, oricum, că e făcut de un începător”.

„Făcutul naiurilor a completat cele două pasiuni ale mele între care a trebuit să aleg la vârsta de 12 ani – muzica și arta plastică. Motivul determinant a fost faptul că nu am găsit un instrument care să mă satisfacă pe deplin, să zic: <<Ăsta e instrumentul care îmi place, nu are nimic care să nu îmi placă la el!>> Am zis că poate singura soluție pentru a avea instrumentul respectiv este să încep să mi-l fac eu. Bineînțeles că procesul a fost greu, anevoios, față de cum mi l-am imaginat inițial. Așa că am început să mă interesez și să descopăr din secretele instrumentului. Primele experiențe a fost la o fabrică din Reghin, unde am fost cu maestrul Zamfir când eram în facultate. Am stat mai multe zile și am tot observat procesul de fabricare. A început să mă pasioneze tot mai mult”, povestește Radu.

Dacă de la maestrul Gheorghe Zamfir a învățat multe dintre secretele cântatului la nai, de la maestrul Joeri Murk din Elveția a aflat tainele din spatele confecționării instrumentului.

„Multe dintre lucrurile pe care le-am învățat despre construcția unui nai le știu de la Joeri Murk. A fost o etapă determinantă în cariera mea faptul că l-am cunoscut pe acest maestru. Și-a dedicat o parte importantă din timp ca să stea cu mine și să mă învețe. Așadar, sunt două persoane în viața mea care au avut un impact puternic în cariera mea”, adaugă Radu.

Artistul povestește că e greu să construiești un nai, dar că merită orice sacrificiu. Detaliile instrumentului fac ca muzica să sune bine. „Sunt detalii mici în construcție, în sunet, de la materialul pe care îl alegi și până la acordaj și șlefuire”, spune Radu.

Marea dorință a artistului

Artistul spune că, deși muncește chiar și mai mult de 14 ore pe zi, simte că nu face vreun sacrificiu, pentru că e vorba de pasiunea sa: „Cel mai bun lucru pe care îl poți obține de la viață e să ajungi să faci ce îți place. Altfel, o să ai o frustrare continuă”.

Marea sa dorință este să găsească un tânăr pasionat de instrumentul de care și el s-a îndrăgostit, căruia să îi deslușească toate tainele. „Aș vrea să las în urma mea un om căruia să placă meseria aceasta, să îi placă naiul, să se dedice. Aș fi dispus să îl învăț tot ce știu eu despre nai. De fapt, nu am niciun secret. Secretul este să îți placă! Eu nu am făcut niciodată sacrificii. Eu nu îmi doream să ies în oraș sau să fiu în altă parte. Prima mea grijă când mă trezeam, fiind student, era să ajung primul la Conservator și să plec ultimul! Astfel, aveam parte de cel mai mult timp de studiu!”, conchide Radu.

Pe Radu Nechifor îl găsiți pe pagina de Facebook www.facebook.com/radunec. Aici, artistul a publicat și un videoclip prin care arată pașii prin care prinde viață naiul în atelierul său.


Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Virusul gripei aviare detectat în laptele crud

Departamentul de Sănătate Publică din California a anunțat depistarea virusului gripei aviare H5N1 în loturi de lapte crud integral...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect