0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Gusturile copilăriei, reinterpretate la Marpod. O sibiancă și-a lăsat jobul de economist pentru a „îndulci” sibienii și turiștii

Cele mai citite

Cu toții ne amintim cu drag și dor de gustul copilăriei, de bogații pomi plini cu vișine, de florile de iasomie, de merele și murele din grădina bunicii. Pe Valea Hârtibaciului, la aproape jumătate de oră distanță de municipiul Sibiu, acest gust se regăsește reinterpretat în borcanele și sticluțele pline de dulceață ale Minodorei Herbei. Sibiancă și economistă la origini, spune că și-a descoperit pasiunea pentru dulcețuri, gemuri și siropuri acum aproape cinci ani când s-a mutat în Marpod pentru a începe o nouă viață.

Protagonista poveștii de astăzi este, așadar, Minodora Herbei. S-a născut în Sibiu și a urmat studiile universitare la Academia de Studii Economice, în București, oraș în care s-a căsătorit și și-a întemeiat o frumoasă familie alături de soțul ei. Timp de 22 de ani, a lucrat ca economist în cadrul unei firme de care a prins drag. „Era ca un copil pentru mine, pentru că eram de la înființarea ei acolo. A intrat în lichidare voluntară. Nu era un motiv foarte serios, dar patronul nu mai putea să o conducă. Avea ceva probleme personale. Așa, am rămas fără serviciu la o vârstă la care – cum se spune – ești prea tânăr ca să te pensionezi și prea în vârstă ca să te mai angajeze cineva”, povestește Minodora Herbei.

Mărturisește că, atunci când a ales să își cumpere casa săsească din Marpod, era deja îndrăgostită de peisajele pe care le oferă satul. „Ne gândeam din tinerețe cum ar fi la vârsta senectuții să stăm sub o boltă de viță și să savurăm peisajele absolut superbe, seriile de dealuri… Am cumpărat casa cu aproape zece ani înainte să mă mut eu aici. Am descoperit-o din întâmplare, în urma unei discuții cu câțiva prieteni”, povestește Minodora Herbei.

Astfel, având deja o casă cumpărată în Marpod cu un deceniu în urmă, a decis, acum cinci ani, să se mute pe Valea Hârtibaciului. Momentan, locuiește mai mult singură, iar soțul și băiatul său o vizitează îndeosebi în weekenduri, aceștia fiind prinși cu locurile de muncă în alte orașe.

Prima primăvară a adus o adiere „dulce”

În ceea ce privește dragostea pentru dulcețuri și siropuri, aceasta s-a născut în prima primăvară pe care a petrecut-o la Marpod, odată mutată la țară.

„Mi-am dat seama că e greu să îmi găsesc un job pe gustul meu, atmosfera pe care o aveam, funcția pe care o aveam… M-am gândit că va trebui să fac altceva. În prima primăvară când am venit, vișinii erau plini de vișine, vreo 30 de kilograme am cules numai din grădină. Merii, la fel, debordau de mere. De câte ori voiam să fac ceva mi se spunea că „Asta face toată lumea…”. Am zis că o să fac altceva, totuși… Bineînțeles că m-am lovit de „Și dacă nu o să meargă?”. Le-am zis alor mei: „Dacă nu o să meargă, toată iarna mâncați friptură de vișine, ciorbă de vișine și așa mai departe!”, povestește zâmbind protagonista poveștii noastre.

Cămară plină cu de toate

Minodora Herbei este plăcută la vorbă și ne invită să îi cunoaștem o parte din „creațiile” sale dulci. În cămara sa găsim sticluțe cu sirop de iasomie, lavandă, rubarbăr, cireșe cu levănțică, de salcâm, sirop din fructe de pădure, de soc cu rubarbăr și ghimbir, de gutui cu lavandă, de păducele, de lămâi cu ghimbir și multe alte combinații. De asemenea, pe rafturi găsim și gemuri inedite, precum cele de gutui cu dovleac și coniac cu zahăr brun, de mure cu mere și flori de soc, fără zahăr, de mure cu mere și mentă, de mere cu lavandă și gutui, de vișine cu măr și flori de soc, de cireșe cu măr și ghimbir, de mere cu scorțișoară și de căpșuni cu mere și flori de iasomie.

Ei bine, da, combinațiile nu sunt la îndemâna și imaginația oricui. Minodora Herbei spune că inspirația – când vine vorba despre alegerea ingredientelor – se naște, în mare măsură, din natură.

„Combinațiile le fac pe loc, inspirația îmi vine pe loc. Ideea e că niciodată nu ajunge nimic în borcănele atâta timp cât consider eu că nu e ceea ce am intenționat să fie. Imaginația trebuie să ajute gustul. Mă inspiră totul. Mă inspiră Biserica Evanghelică din apropierea casei, mă inspiră natura, pomii, grădina, toate dealurile”, ne destăinuie aceasta.

Dulcețurile și siropurile produse în Marpod și care amintesc de copilărie pot fi găsite la Sibiu Food Hub de pe strada 9 Mai nr. 37 Sibiu, în Piața Transilvaniei, la târgurile din Muzeul ASTRA, și, în perioada verii, în Piața Huet. De asemenea, cei care vor să ia legătura cu producătoarea locală de pe Valea Hârtibaciului o pot căuta pe Facebook – Minodora Herbei.

Unde mai găsim siropuri naturale:

Socateria
Mândra
Anne Decorațiuni Delicii
Stroie Baciul Sibian
NaturRO

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect