O vorbă veche spune așa: „Nicio masă fără pește!„. Bogat în vitamine, consumul peștelui este recomandat de specialiști, asigurând necesarul pentru un organism sănătos. Iar când este crescut în condiții naturale și la poalele Munților Cindrel, peștele nu poate fi decât o adevărată delicatesă. Vasile Arsenie, proprietarul Păstrăvăriei „Cindrel” din Gura Râului, a dat naștere unei mici afaceri care a pornit din pasiunea pentru pescuit. Astăzi, păstrăvii săi ajung pe mesele a mii de români, sibieni și turiști veniți din toată țara să viziteze Mărginimea Sibiului. I-am aflat și noi povestea în cadrul campaniei „Produs în Sibiu„, vizitând producătorul local alături de poetul Radu Vancu, invitatul nostru special din această săptămână.
“Ar trebui să vezi, cândva Gura- Râului, ca să înțelegi ce înseamnă colț de Rai cu străveche tradiție în cultura românească”, spunea, odată, Lucian Blaga. Peisajele sale de poveste, datinile păstrate de localnici cu sfințenie de la strămoșii lor, dar și bucătăria gurenilor gospodari întregesc o imagine aparte a localității din Mărginimea Sibiului.
Printre gospodarii cu care Gura Râului se mândrește se numără și Vasile Arsenie, cel care deține Păstrăvăria „Cindrel” din zona barajului.
Povestea micii sale afaceri își are originile în dragostea pentru pește.
„Eu iubesc să pescuiesc încă de mic copil. Ideea de a deschide această păstrăvărie mi-a venit chiar în timp ce mă aflam la pescuit. Eu am lucrat mulți ani în domeniul construcțiilor, apoi am fost șofer și nu mă gândeam vreodată că o să am o păstrăvărie. Această afacere implică multă dragoste și pasiune. Îmi place ceea ce fac, iar când văd că oamenii care cumpără păstrăv sunt încântați de ceea ce văd și de gustul lor sunt cel mai fericit”, spune Vasile Arsenie.
Învățături de la un “doctor păstrăvar”
Gureanul povestește că, la început, nu știa prea multe despre afacerea cu păstrăvi, dar alături i-a fost un „doctor păstrăvar”, după cum îl numește, care i-a deslușit câteva dintre tainele crescătoriei.
„Le-am învățat din mers. Am cunoscut un doctor păstrăvar chiar înainte să încep activitatea. Am învățat pas cu pas cum trebuie să îi hrănesc, ce condiții să le ofer, ce tratamente. E multă muncă, dar dacă faci ceea ce îți place înseamnă că e vorba și de relaxare!”, spune producătorul local.
Primii pești i-a cumpărat, acum câțiva ani, de la o păstrăvărie din județul Sibiu. Văzând că se descurcă cu creșterea lor, a reușit să populeze patru bazine, însumând aproape patru tone de păstrăv. Marea dezamăgire a fost când promisiunile comercianților cu care vorbise nu s-au adeverit.
„În primul an am crescut undeva înspre patru tone. Existau multe promisiuni că o să ne cumpere peștii tot felul de comercianți, dar când am început producția nu a mai fost nici măcar unul. A trebuit să mergem din ușă în ușă ca să vindem patru tone de pește. L-am vândut la un preț aproape de de producție”, spune gureanul.
“Ultimii doi ani ne-au cam frânat un pic!”
Ambițios, Vasile Arsenie și-a continuat afacerea și, astăzi, păstrăvăria sa are o capacitate de 25-30 de tone. Anul acesta, a investit și într-o instalație de oxigen.
„Cu ajutorul acesteia, cred că vom crește capacitatea cu 50%. În sezonul cald, nu avem destul oxigen și atunci îl suplimentăm noi”, povestește gureanul.
Când vine vorba despre perioada pandemiei, Vasile Arsenie afirmă faptul că ultimii doi ani au fost unii dintre cei mai grei din “viața” afacerii sale.
„Ultimii doi ani ne-au cam frânat un pic. Anul trecut a fost binișor, dar acum e destul de greu… Pandemia afectează industria HoReCa, clienții nu mai circulă ca înainte. Aveam mulți turiști din țară care plecau și cu 15 kilograme de pește de la noi. Noi căutăm soluții, acum ne gândim să mergem spre supermaketuri. Ne-am descurcat greu, am lăsat păstrăvul la cel mai mic preț pentru a supraviețui. Cred că e cel mai mic preț din țară. Calitatea este avantajul nostru! Avem apă curată, din râul Cibin, se simte altfel gustul peștelui”, conchide gureanul.
Păstrăvăria „Cindrel”, de lângă barajul din Gura Râului, este deschisă de luni până sâmbătă între orele 9 – 16. Cei care vor să afle informații suplimentare sau să vorbească cu proprietarul o pot face apelând numărul de telefon 0749 921 912. De asemenea, detalii pot fi găsite și pe pagina de Facebook Păstrăvăria Cindrel, sub Baraj Gura Râului.
Recomandări:
Păstrăvăria Cindrel – sub baraj Gura Râului
Complex Păstrăvăria Albota
Păstrăvăria Tatu – Sadu
Păstrăvăria Laita
Păstrăvăria Neagoe Sadu
Păstrăvăria Gura Râului