Într-un peisaj de basm, la poalele Munților Făgăraș, un tânăr are în grijă o afacere de familie care îl duce cu gândul la copilărie. Inspirat de povețele bunicilor și de hărnicia lor, Mihai Marinescu conduce, în prezent, afacerea pe care a moștenit-o de la părinții săi. Este vorba despre „Complexul Turistic Transfăgărășan„, în Cârțișoara, o localitate sibiană care are multe povești de spus. Astăzi, vă aducem în atenție o afacere născută din pasiune, în spatele căreia se află multă ambiție, perseverență și inovație.
I-am trecut pragul lui Mihai alături de taragotistul Adrian Neamțu care, într-un cadru feeric, a dat viață instrumentului său muzical. Ritmurile sale s-au împletit armonios cu natura și afacerea tânărului. „Spectatori”, alături de fondatorul fermei, i-au fost aproape 400 de animale, vaci și bivolițe. Acestea sunt personajele care însuflețesc „Complexul Turistic Transfăgărășan”.
„A fost un hobby”
Povestea succesului afacerii își are originile încă din copilăria lui Mihai. „A fost un hobby. Familia mea avea câteva animale de subzistență, ca să zic așa, iar în 2007 a accesat un proiect european. Atunci, a pornit ferma în adevăratul sens al cuvântului. Este o pasiune în familia noastră. Când eram mic, bunicii aveau vaci în gospodărie. Eu am urmat Facultatea de Zootehnie la Cluj și, ulterior, am continuat povestea fermei începută de familia mea, care și în prezent este alături de mine”, povestește Mihai.
Afacerea de la poalele Munților Făgăraș a început cu pași mărunți. Ambițios din fire, tânărul a preluat frâiele Complexului și, cu persevernță, reușește astăzi să se poată mândri cu 380 de animale, dintre care 100 sunt bivolițe și restul vaci de lapte.
Alături de familia sa, în afacere sunt implicați 20 de angajați dornici să crească ferma. „Dintre aceștia, patru sunt nepalezi. Urmează să mai aducem forță de muncă din Nepal, mai avem apoi doi doctori și doi ingineri zootehniști. O echipă frumoasă”, spune Mihai.
Provocările unui fermier
Când vine vorba despre provocările vieții de fermier în România, Mihai mărturisește că cei care nu au posibilitatea de a-și procesa laptele din fermă sunt cei mai afectați. „Nu mulți fermieri au această posibilitate. Pentru cei, cea mai mare provocare este prețul laptelui care este oferit de către procesatorii mari. Se primesc puțini bani pe litrul de lapte”, spune Mihai.
Tânărul se consideră, în acest context, norocos. „Avem marele avantaj că procesăm laptele în cadrul fermei. Avem o fabrică în prezent, unde procesăm mare parte din laptele produs aici, nu achiziționăm de la alți producători. Avem în portofoliul nostru 12 sortimente de lactate”, povestește tânărul.
Produsele lui Mihai ajung trec granița județului Sibiu, pentru că ferma deține opt dozatoare de lapte. „Clienții își pot cumpăra lapte de la noi din fermă cu ajutorul acestor dozatoare. Ele se găsesc încă din Cârțișoara și până în Victoria, Făgăraș, Brașov”, adaugă fermierul.
Efectele pandemiei, resimțite în 2021
Pentru că 2020 a fost un an greu pentru toate domeniile din România, l-am întrebat pe Mihai și cum s-a simțit această perioadă în ferma sa. Mărturisește că anul trecut nu a fost atât de dificil precum 2021. „Simțim anul în care a debutat pandemia acum, deoarece costurile furajelor au început să crească tot mai mult. În continuare, ele cresc. Acest lucru înseamnă creșteri de preț și din partea noastră. Altfel, nu ne descurcăm să hrănim animalele, să ne scoatem cheltuielile”, explică Mihai.
Vedetele Complexului
Cel mai cerut produs al fermei din Cârțișoara este brânza maturată, iar când vine vorba despre bivolițe clienții preferă iaurtul și telemeaua din această gamă.
Mihai are și un secret în ferma sa. Pe scurt, nu folosește substanțe chimice și adaugă, în schimb, multă dragoste și pasiune. „Folosim doar cheag, culturi lactice pentru a închega mai repede brânza. Nu folosim niciun fel de substanțe chimice”, explică tânărul.
În prezent, ferma lui Mihai are 100 de vaci în lactație, cu o medie de 27 de litri pe cap de animal. „Mulgem vacile de două ori pe zi. Acest lucru înseamnă 2.700 de litri de lapte pe zi. Avem anumite exemplare care depășesc și 50 de litri de lapte pe zi”, adaugă fermierul.
Cum va arăta viitorul la ferma din Cârțișoara
În ceea ce privește planurile de viitor de la „Complexul Turistic Transfăgărășan”, Mihai este optimist și ambițios și spune că, în viitorul apropiat, o să inaugureze o nouă fabrică de procesare a lapteului. Aceasta va fi de patru – cinci ori mai mare decât cea pe care o deține în prezent. „Vom putea să procesăm mai mult lapte și, astfel, să evităm vânzarea către procesatorii mari a surplusului de lapte”, mai spune tânărul.
De asemenea, Mihai își dorește să aibă, în viitor, mai multe magazine de desfacere a produselor sale, în județul Sibiu.
Informații depre ferma lui Mihai pot fi accesate vizitând pagina de Facebook Ferma Complex Turistic Transfăgărășan SRL sau apelând numărul de telefon 0753 631 218.
Recomandări
Ferma Complex Turistic Transfăgărășan – Cârțișoara
Carpalat – Mândra
Nicolas Brânzeturi – Daia
ASI Nature – Țichindeal
Lactate Seviș
La Mimi