5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Demnitarii se pregătesc de creșterea salariului, la 1 ianuarie. Iohannis va primi peste 30.000 de lei

Cele mai citite

Guvernul se pregătește de majorarea salariilor, stabilită deja de o ordonanță adoptată de guvern în luna octombrie. De la 1 ianuarie, salariul minim în România va crește cu 10%, la valoarea netă. Ce este mai puțin cunoscut este însă faptul că odată cu acest venit minim, salariile demnitarilor vor crește și ele, dar cu valori mult mai mari. Singura metodă prin care acestea ar putea fi oprite este înghețarea printr-un act normativ, care însă n-a mai fost votat ca în ultimii doi ani.

Demnitarii, asta însemnând miniștrii, secretarii de stat, șefi de agenții sau direcții, vor avea cu toții salariile mărite, care se calculează pe baza salariului minim legal. Unele posturi vor avea creșteri chiar și de 1.000 de euro față de nivelul din 2021, dacă nimic nu se mai schimbă în legislația privind salarizarea demnitarilor.
Salariul minim majorat va avea valoarea de 2.550 lei, brut, ceea ce înseamnă că venitul net, după impozitare și reținerea contribuțiilor, va fi de 1.524 de lei, adică aproximativ 308,5 euro. Calculele guvernului arată că vor fi aproape 2 milioane de români care vor primi în plus, la leafă, „uriașa” sumă de 138 de lei, în condițiile în care inflația a spulberat puterea de cumpărare a românilor în ultimul an.
Dar nu același lucru se poate spune despre veniturile deminitarilor. Indemnizațiile acestora sunt calculate pe bază de coeficienți ce sunt legați de salariul minim pe econmie. În 2019 și 2020, guvernele Orban și Cîțu au decis să înghețe salariile deminitarilor calculate pe baza Legii 153/2017, pentru a face economii la buget. Guvernul Ciucă nu a mai luat această măsură, așa că salariile miniștrilor, parlamentarilor, președintele României, judecători, autorități locale și multe alte posturi de bugetari vor crește automat.
Fiecare funcție de demnitar este salarizată pe baza coeficientului stabilit de lege, care se aplică la salariul minim brut, astfel că se poate ajunge până la 12 coeficient, cum este cazul președintelui Klaus Iohannis. Salariul la care au fost înghețate este cel de 2080 de lei, iar președintele câștigă, pe baza acestui calcul, 24.960.
Odată cu trecerea la noul salariu minim brut, salariul brut primește 470 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare coeficient se va multiplica cu această sumă. În cazul președintelui, suma pe care o va câștiga este de 30.600 lei, adică un venit lunar mai mare cu 5.640 lei.
În cazul deminitarilor, sunt foarte multe salarii care au un nivel echivalent cu 6 salarii minime brute. Prim-ministrul are coeficient 11,5, iar un viceprim-ministru, 10,7. Miniștrii simpli câștigă 10,5 salarii brute, iar un secretar de stat va primi 8 salarii brute, adică 20.400 de lei. Pentru prim-ministru, creșterea va fi de 5.400 lei, iar pentru un secretar de stat, 3.760 pe lună. La aceste sume se va aplica impozitul și contribuțiile.
În cazul unui prefect, de exemplu, coeficientul este 9, astfel că plusul de la 1 ianuarie va fi de 4.200 de lei. Aceeași situație ste și în cazul președintelui de Consiliu Județean.
Majorarea salariului minim are un impact important și asupra altor sume stabilite prin lege, cum este cazul amenzilor rutiere. Un punct de amendă este 10% din salariul minim, iar creșterea lui aduce implicit și creșterea fiecărei amenzi.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect