Cele mai recente studii realizate de specialiști pe tema agresivității și trăsăturilor tulpinii Omicron a virusului SARS-COV-2 arată că acesta reprezintă o posibilă ieșire din pandemie, mai ales în țările în care vaccinarea are cote scăzute. În SUA, ultimul studiu realizat pe un număr uriaș de pacienți a arătat că riscul de îmbolnăvire gravă este mai mic de jumătate față de cel al tulpinii Delta.
Chiar dacă vaccinarea împotriva virusului care produce Covid rămâne principalul instrument de luptă al medicilor, în special pentru persoanele predispuse la forme grave ale bolii, urmate de spitalizare în ATI și chiar deces, varianta Omicron se dovedește a fi o evoluție mult mai ușoară a bolii, după cum reiese dintr-un studiu realizat de specialiștii din SUA pe un eșantion de circa 70.000 de persoane testate pozitiv. Datele finale ale studiului arată că riscul de spitalizare a fost în cazul persoanelor infectate cu Omicron mai mic cu 53%, ponderea formelor grave, internate în ATI, a fost cu 74% mai mică decât la cei cu Delta, iar decesele s-au produs în foarte puține cazuri, cu 91% mai puține decât în cazul persoanelor infectate cu Delta.
Mai multe de jumătate din persoanele incluse în studiu, aproximativ 52.000, au fost infectate cu tulpina Omicron, și niciuna nu a avut nevoie de susținerea respirației cu dispozitive medicale, în timp ce dintre pacienții infectați cu Delta, 11 au fost conectați la aparate de respirat. Durata spitalizării pentru cei cu Omicron a fost de numai 1,5 zile, iar la cei cu Delta a fost nevoie de 5 zile, în medie, pentru a putea fi externați.
Studiul a fost realizat de Universitatea Berkley, prin colectarea de date pe parcursul lunii decembrie, când răspândirea Omicron era deja majoritară în SUA, iar Delta avea încă o pondere importantă în rândul populației. Datele au fost preluate de la structuri spitalicești din California și de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.
O altă descoperire a studiului arată că Omicron se multiplică preponderent în căile respiratorii superioare și mai puțin în plămâni, spre deosebire de Delta.
Protecția vaccinurilor rămâne considerabilă împotriva formelor grave de boală, arată studiul
Rezultatele sale vin să confirme datele acumulate de la populaţiile altor ţări, spre exemplu Africa de Sud sau Marea Britanie, dar şi pe cele care au arătat – la experimentele pe animale sau ex-vivo (în afara corpului uman) – că Omicron are o rată mai mare de replicare în căile aeriene superioare (nas, gât) faţă de plămâni, unde se declanşează formele grave de COVID-19.
Anunțul făcut de cercetătorii americani, în cadrul unei conferințe de presă, a inclus și primele concluzii referitoare la protecția vaccinului față de Omicron, care rămâne importantă datorită posibilității de a împiedica dezvoltarea formelor grave. Gradul ridicat de contagiozitate este principalul factor de îngrijorare, din cauza numărului mare de persoane care sunt nevoite să meargă la spital, în urma testelor pozitive, astfel că sistemul medical este sufocat.
Toate studiile și analize realizate de cercetători și specialiști convergă către o concluzie interesantă: Omicron ar putea acționa ca un veritabil vaccin natural, mai ales în regiunile în care rata de vaccinare este scăzută. În același timp, riscul de dezvoltare de forme grave nu este eliminat complet, astfel că persoanele vulnerabile, cu comorbidități, sunt sfătuite să se vaccineze, pentru a diminua la maxim riscul de spitalizare.