3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Scandal între Primăria Sibiu și arhitecți, pe tema pistei de biciclete. „Au preferat să rămână actori pasivi”

Cele mai citite

În ultima perioadă, mai multe articole și postări în social media au declanșat o serie de tensiuni între Primăria Sibiu și unii arhitecți din Sibiu, pe tema pistei de biciclete ce se construiește pe malul Cibinului. Criticile țintesc în special faptul că intervențiile vor afecta ecosistemul râului, dar primăria le reproșează că nu au venit cu propuneri în perioada de dezbateri.

Primăria Sibiu a lansat proiectul pistei de biciclete de pe malul Cibinului cu mai mulți ani în urmă, la fel ca pe orice proiect de infrastructură, care are nevoie de aprobări, avize, dezbatere publică, iar aprobări, licitații etc. A trecut o perioadă importantă de timp în care comentariile au fost puține sau chiar deloc. Sibiu 100% a subliniat în mai multe articole faptul că proiectul devine o simplă pistă de biciclete, în loc să se transforme într-un proiect mai amplu, o promenadă și un centru de atracție pentru sibieni. Toate propunerile, studiile de fezabilitate proiectele tehnice făcute de arhitecții proiectanți au fost aprobate și au devenit oficiale. Acum, constructorul CON-A, care a câștigat licitația, a început lucrările conform acestor proiecte, iar criticile au început să apară.
Pe scurt, acuzațiile aduse de mai mulți arhitecți și, ca să fim corecți, nu doar arhitecți sau specialiști, se referă la zidurile de beton care se toarnă în acest moment în mai multe zone ale Cibinului, pentru ca viitoarea pistă să poată avea susținere iar malurile să nu se surpe. „Conform proiectului, se introduc în pământ niște elemente de metal (palplanșe) lungi de șase metri, ce au rolul de a sprijini pământul. Toată lucrarea modifică vizibil conformația terenului și chiar și albia râului”, spune arhitectul Tudor St. Popa, președinte al Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu.
La rândul său, arhitectul Alexandru Găvozdea, un cunoscut critic al proiectelor administrației sibiene, a spus acum, când proiectul a intrat în execuție, că “din păcate, proiectul a fost făcut de ingineri de drumuri, care au făcut ceea ce știu ei să facă: să reazeme pământul cu pereți de beton și să proiecteze straturile de suport pentru pista de biciclete din pavaj, asfalt și să pună o balustradă de metal ca să nu cadă lumea în râu cu bicicleta”.
Primăria Sibiu a reacționat, justificând deciziile și proiectul.
„Proiectul demarat de municipalitate care vizează crearea unui traseu pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin este un proiect important de transformare a râului Cibin dintr-o barieră naturală, care traversează și fragmentează orașul, într-un culoar sigur de mobilitate alternativă, cu păstrarea caracterului și cadrului natural al acestuia”, spun cei de la primărie.
Răspunsul mai țintește apoi câteva puncte, ca răspuns direct la acuzațiile arhitectului Găvozdea: „nu s-a aplicat criteriul „prețul cel mai scăzut” ci s-a avut în vedere contractarea „celei mai avantajoase oferte din punct de vedere tehnico-economic”, firmele de proiectare au avut criterii referitoare la specialiști („a fost punctată experiența următorilor specialiști: manager proiect, specialist amenajări hidrotehnice, arhitect atestat OAR, urbanist peisagist, urbanist RUR monumente istorice, inginer proiectant drumuri, inginer proiectant instalații electrice”), spunând că soluția a fost una aleasă pentru „asigurarea unei invaziuni minime în albia râului”. Primăria spune că palplanșele sunt cea mai folosită soluție pentru amenajarea cucrsurilor de apă. Mai mult, doar 10% din traseul pistei are nevoie de astfel de susținere.
Primăria mai subliniază că proiectul prevede și o reamenajare peisagistică, dar nu omite să spună că licitația de proiectare a fost deschisă tuturor firmelor de arhitectură, de asemenea și pentru propuneri și observații.
„Nici domnul arhitect, nici alți specialiști nu au transmis propuneri sau recomandări, preferând să rămână actori pasivi în acea etapă, dar să devină vocali mai recent în mediul public”, mai spun cei din Primăria Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect