21.2 C
Sibiu
marți, august 9, 2022

Elevii ucraineni se pot înscrie la liceu fără susținerea Evaluării Naționale

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Elevii din Ucraina, refugiați în România, se pot înscrie în clasa a IX-a fără a susține Evaluarea Națională, după cum arată un proiect de ordonanță de urgență. Aceștia vor fi distribuiți pe locuri speciale, peste numărul maxim de elevi dintr-o clasă.
Acesta este un proiect pus în dezbatere de Ministerul Educației, arată edupedu.ro.
“(1) Prin derogare de la prevederile art. 63 alin.(1) lit.e) din Legea educației naționale nr.1/2011, pentru anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, cetățenii ucraineni cu statut de elev în sistemul național de învățământ românesc au dreptul să se înscrie în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, pe locuri speciale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgență”, arată proiectul amintit.
Conform documentului, măsura este luată având în vedere faptul că în România dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional şi reprezintă un drept fundamental statuat de prevederile art. 32 din Constituţia României, republicată, precum şi faptul că nu există un cadru legal apt să asigure acordarea dreptului de educaţie în această situaţie specială pentru refugiații proveniţi din Ucraina, care au dobândit statut de elev în România, fapt pentru care “se impun modificările şi completările necesare pentru acordarea dreptului la educaţie şi pentru aceştia”, după cum arată oficialii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Ateliere de prelucrare a lemnului, în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organzează în perioada 9-12 august, între orele 10-13, 14-18, evenimentul "Copac.Lemn. Animă ASTRA!". Acesta va avea loc...
spot_img

Știri pe același subiect