Regulile pentru susținerea examenului auto vor fi simplificate, iar cei care vor să devină șoferi vor avea parte de mai multe avantaje. Dacă propunerea legislativă va trece de parlament atunci instructorul auto va putea sta în maşină atunci când are loc examenul de traseu.
Un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului României, care prevede modificarea condițiilor prevăzute acum de Codul rutier (OUG 195/2002) pentru obținerea permisului de conducere, pregătește mai multe schimbări, astfel încât acest moment important din viața oricui să nu mai fie stresant și să se rezume doar la verificarea aptitudinilor de conducere. Un element important este cel legat de prezența instructorului auto în mașina de examen, pe traseu. De asemenea, reglementează posibilitatea de a da examenul pentru permis oriunde în țară, indiferent de domiciliu.
În plus, prin proiectul de lege se dorește scurtarea perioadei necesare obținerii dreptului de a conduce, ce include școala de șoferi și examenul pentru obținerea permisului, cu cele două probe ale sale: sală și traseu.
Potrivit proiectului, cei interesați de obținerea permisului auto nu vor mai trebui să finalizeze cursurile școlii de șoferi (partea practică) înainte de susținerea examenului, ci vor putea da examenul teoretic (sala) imediat după încheierea pregătirii teoretice. Apoi vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen.
„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să îndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă, să fie apte din punct de vedere medical şi să facă dovada pregătirii teoretice prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii.”, se arată în proiectul intrat în dezbaterea Senatului.
Propunerea mai prevede începerea pregătirii practice doar de către persoanele declarate admise la examenul teoretic. “Cursurile de pregătire practică în vederea obţinerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe şi după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, se arată în proiectul de lege.
Argumentul inițiatorilor spune că în acest fel s-ar reduce perioada necesară obținerii permisului auto, care acum e foarte mare, deoarece, în multe cazuri, programarea traseului se face la câteva luni distanță de la promovarea sălii. În consecință, candidații ar fi mai pregătiți la traseu și astfel ar crește rata promovabilității, ținând cont că pregătirea practică s-ar face mai aproape de examen.