Aflat în dezbatere publică, trecut prin procedurile de mediu, PUZ-ul pentru Complexul de agrement și sport din zona Câmpușor din Sibiu mai are foarte mult până va deveni realitate. Am putea spune chiar că primarul care va transforma acest proiect în parc real ar merita o statuie plătită de sibieni din banii lor. Până atunci, reamintim că planul proiectul PUZ trebuie să fie aprobat de Consiliul Local și să treacă prin toate etapele legale de construire, asta dacă vor fi găsiți bani pentru fiecare componentă în parte.
Inițiativa primăriei de a construi un complex de agrement în zona Câmpușor – Ștrand – Turnișor a plecate de la dorința sibienilor de a avea un Aqua Park în oraș. Proiectul s-a dezvoltat, în mintea edililor, dar avea nevoie de toate documentațiile legale. În primul rând era nevoie de un PUZ care să reglementeze urbanistic zona. Așa au fost angajați cei de la Agorapolis împreună cu Raumplan să elaboreze acest PUZ.
Potrivit acestui PUZ, teritoriul pe care se va ridica Complexul de agrement din zona Câmpșor ar trebui să aibă șapte zone funcționale. Prima zonă va fi cea destinată serviciilor, instituțiilor și echipamentelor publice, a doua zonă este una mixtă, urmează zona verde, destinată dotărilor turistice, de agrement și sport (stadion și aqua park), apoi zona de protecție a apelor, cu rol de coridor ecologic, zona destinată amenajărilor aferente circulației rutiere, zona de circulație rutieră și zona de circulație ferovieră și amenajări aferente.
Pentru zona de agrement și sport, parte distinctă a acestui PUZ, sunt propuse șase subzone, pentru activități turistice și culturale, pentru infrastructura ANIF (îmbunătățiri funciare), zona de agrement și sport (stadion), zona hipică, zona spațiilor verzi de loisir (parc de promenadă) și zona spațiilor verzi din zona inundabilă a râului Cibin. Asta înseamnă că vor fi mai multe secțiuni cu specific diferit, care însă vor fi construite pe rând.
Potrivit PUZ aflat în dezbatere, țintele de finalizare pentru etapele acestui complex sunt 2026 – 2032, în funcție de gradul de dificultate al fiecăruia.
Edificarea zonei de Aqua Park va avea un cost estimat la 15 milioane de euro, indoor și outdoor, iar orizontul de construire este 2023 – 2026, un proces care include contractarea serviciilor de proiectare și SF, contractarea lucrărilor de execuție și execuția propriu-zisă. Cele mai lungi lucrări au un orizont de timp în 2030, respectiv lotul aferent centrului hipic, 2032, cea mai mare arteră propusă, cu patru benzi, și a unui parcaj subteran, dar și edificarea unui centru cultural pe malul Cibinului, cu orizont de timp 2033. Parcul public pe malul Cibinului ar urma să coste 12,4 milioane de euro, cu perioadă de edificare 2023 – 2026.
Iată și cele mai așteptate funcțiuni ce se vor regăsi în acest complex:
Aqua Park-ul se va găsi în zona Sport și agrement: spații verzi, terenuri de sport, un stadion de dimensiuni mici – medii, cu tribune, aparate de fitness în aer liber etc. De asemenea, sunt prevăzute diferite săli pentru sport, fitness, SPA, piscină acoperită, spații de joacă. Aici va fi inclus centrul acvatic de tip aqua-park, care va ocupa un loc central.
Turism și cultură: spații verzi, spații multifuncționale, expoziționale, pentru teatru, spectacole, reprezentații și cursuri artistice.
Loisir (timp liber): spații verzi, amenajări temporare, modelare a terenului, oglinzi și cursuri de apă, amenajări peisagistice și spații de joacă, mobilier urban, alei pietonale și pentru biciclete, alei pentru alergare.
Hipodrom: centru de echitație, cu funcțiuni specifice.
De asemenea, planul prevede crearea mai multor străzi noi, care să facă legătura între diferitele zone ale suprafeței reglementate de acest PUZ, dar și să aducă noi căi de transport între două zone importante ale orașului, care astăzi sunt blocate de Cibin.
Toate fotografiile sunt realizate de Agorapolis și sunt preluate din prezentarea publică a proiectului Parc Urban Municipal Turnișor – Câmpușor, din Sibiu. Arhitectul care a realizat acest proiect este Ionuț Cășuneanu.