Cori Grămescu este trainer personal, nutriționist și antrenor Ultimate Pilates, de-a lungul timpului ajutând să se mențină în formă vedete precum Simona Pătruleasa, Raluca Lăzăruț, Dragoș Bucurenci, Minodora sau Mirela Boureanu Vaida. Aflată la Sibiu pentru lansarea metodei Ultimate Pilates, dezvoltată și inițiată de ea, Cori Grămescu ne-a dezvăluit câteva principii sănătoase legate de alimentație și mișcare.
Ni se promovează intens conceptul de stil de viață sănătos? Ce presupune acesta?
Pentru mine stilul de viață sănătos înseamnă în primul rând un echilibru intern, sentimental, emoțional, de energie, de efort depus în raport cu beneficiile primite și cu satisfacția pe care o primești ca om din activitățile pe care le desfășori. Înseamnă alimentație sănătoasă, mișcare, să ne îngrijim puțin de sufletul și de echilibrul nostru intern și să trăim o viață demnă și onorabilă. Nu poți să ai un stil de viață sănătos dacă nu ești și un om moral.
Ce recomandări aveți în prag de toamnă pentru a ne menține în formă în sezonul rece?
În primul rând să mâncăm sezonier, să mâncăm cât mai puține elemente procesate, alimentație naturală. Este important să preparăm hrana dietetic, să nu folosim prăjeli la temperatură înaltă, să folosim mai mult cuptorul decât grătarul, să fierbem mai bine legumele și carnea, decât să le prăjim în ulei . Apoi, să facem mișcare regulat, cu intensitate moderată și într-o formă de execuție corectă și să ne concentrăm pe dezvoltarea armonioasă a întregului corp, nu doar pe anumite componente, precum abdomen sau coapse. Și să ne întărim imunitatea pentru sezonul rece și să apelăm la vitamica C naturală, pe care o găsim în pătrunjel, ardei, legume și fructe cât mai diversificate. Făcând mișcare în aer liber, mâncând sănătos și odihnindu-ne bine, ne vom întări în mod natural sistemul imunitar.
De ce e recomandabil mai mult cuptor și mai puțin grătar?
Pentru că atunci când preparăm la grătar alimentele, temperatura foarte ridicată denaturează grăsimile, acestea suferă rotații ale moleculei, care le face să nu mai fie sănătoase. În plus, negrirea cărnii este foarte toxică pentru organism – crusta aceea, consumată regulat și în cantități mari, poate să dea afecțiuni gastro-intestinale și chiar a fost conexată cu apariția anumitpr tipuri de cancer gastric.
Ce alimente și ce tipuri de exerciții sunt eficiente pentru un plus de energie și sănătate?
Dacă avem în față un om care nu a făcut în viața lui sport și nu a a ținut vreun plan de alimentație sănătoasă, simplul fapt că adaugă o salată la masa lui și începe să meargă pe jos îl va face să se simtă imediat mai bine. Pe măsură ce înaintăm în curățirea stilul de viață și în îmbunătățirea alegerilor alimentare, trebuie să fii din ce în ce mai organizat. Deci, depinde de fiecare om. Este bine să consumăm legume și carne slabă, nuci, neapărat crude, să mâncăm în cantități moderate, fără excese, să ne hidratăm corect, cu apă, nu cu ceaiuri și să facem sport diversificat, să mergem la săli de sport, să mergem cu bicicleta în natură, să alergăm.
Cât timp pe zi trebuie să dedicăm mișcării?
Cele 30 de minute pe zi sunt un minim necesar. Ele se referă nu la o plimbare, ci la un efort fizic de o intensitate moderată, în încălțăminte sport, nu pe tocuri. Cele 30 de minute sunt necesare pentru că atât îi ia corpului pentru a activa sistemele enzimatice care să producă îmbunătățirea la nivelul metabolismului. Eu recomand 40 de minute pe zi în care fie să meargă pe jos în ritm alert, fie să facă o clasă de Pilates, un program aerobic sau o tură cu bicicleta.
Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face sport?
Depinde de persoane, cele matinale ar trebui să își pună antrenamentele înainte de serviciu, alții însă funcționează mai bine seara. Trebuie să rămânem într-o zonă de confort, pentru că sportul nu trebuie să ne destabilizeze viața, ci să o completeze. Deci, dacă ajungem să facem eforturi, să ne tăiem din timpul petrecut cu familia, cu prietenii sau ne scade randamentul la locul de muncă pentru un antrenament care este foarte sofisticat, e mai bine să renunțăm la antrenament si sa găsim o variantă convenabilă pentru noi.
Care ar fi avantajele metodei Ultimate Pilates, pe care ați lansat-o la Sibiu în această săptămână?
Ultimate Pilates este o metodă pe care eu am dezvoltat-o în urma a 7 ani de studiu și este mult mai orientată spre rezultate. Problema principală a metodei Pilates este că e o metodă filosofică, pe care cam trebuie să o faci toată viața. Or noi în România nu avem nici timpul, nici banii, nici mentalul necesar și vrem mult mai repede rezultate. Pentru asta, am făcut această îmăpărțire a exercițiilor de Pilates. Practic am fragmentat exerciții întregi de Pilates, astfel încât clientul să le resimtă ca fiind mult mai ușor de înțeles, de urmat, de lucrat corect. Astfel, beneficiul final este același, dar ora este mult mai eficientă, vezi imediat rezultatele. De exemplu, în vreo 2- 3 săptămâni vezi că abdomenul se întărește și se modelează, picioarele se întăresc, mobilitatea se îmbunătățește, postura devine mai sănătoasă. Apoi, este o clasă în care instructorul are timp să corecteze și să își dăruiască atenția fiecărui cursant, ceea ce nu se întâmplă la niciun alt curs.
Există exerciții pentru anumite grupe de mușchi pe care este obligatoriu să le facem zilnic?
Trebuie să avem o postură corectă și sunt câteva mișcări pe care trebuie să le practicăm regulat, dar nu tot timpul aceleași. Este important să înțelegem că suprasolicitarea unui mușchi, în timp, duce la efecte negative. De exemplu, dacă facem zilnic abdomene, în timp ne slăbim foarte tare mușchii spatelui, iar în cazul femeilor se va slăbi podeaua pelviană, ceea ce duce în timp la incontinență urinară. Trebuie însă să avem zilnic un program de stretching, de mobilitate, pentru că stăm foarte mult pe scaun. Asta presupune să întindem mușchii de pe spatele coapsei, să facem mișcări pentru mușchii spatelui, iar pentru gât să avem un program care să contracareze statul cu ochii în calculator sau hârtii. Un exercițiu pe care eu îl fac este să pun bărbia spre stern, întinzând bine musculatura din zona cefei, după care cobor cu urechea pe un umăr și pe celălalt, apoi întind mâinile în față, paralel cu podeaua și lipesc omoplații în partea din spate a spatelui. Le fac la birou cam o dată pe oră, nu durerază mai mult de 15 secunde.
Ce sporturi recomandați pentru copii?
Cursurile de înot și mersul pe bicicletă sunt recomandate pentru toți copiii. În plus, pentru fete ar fi recomandate dansurile, iar ca sport de echipă volei sau baschet, iar pentru băieți artele marțiale sau un sport de echipă precum hochei, pentru postură și forță. Desigur, pe lângă acestea sunt benefice drumețiile, merul pe role și jocurile care implică un plus de mișcare.
Dintre dietele care se practică în prezent și sunt promovate peste tot, care considerați că nu agresează organismul și nu îl dezechilibrează?
Există o dietă care de vreo 2 ani de zile este votată drept cea mai sănătoasă dietă din lume, dieta Dash. Este o dietă care de fapt înglobează conceptele despre care noi vorbim ca stil de viață sănătos. Este o dietă echilibrată, se consumă numai alimente naturale, se consumă grăsimi sănătoase, neprocesate termic, se consumă glucide de bună calitate neprocesate, adică am trecut de la cerealele cu gluten la pseudocerealele fără gluten, se consumă produse agricole bio, se pune accent pe hidratare, mișcare, armonie internă. Carnea este acceptată în cantități moderate, o carne consumată dintr-o sursă corectă, precum curtea bunicii, este sănătoasă, nutritivă și te satură mult mai repede.
Ce sfaturi aveți pentru cei care vor să slăbească?
Să aibă răbdare, să își facă un plan pe termen lung, pentru că slăbirea e ușoară, cu menținutul e mai greu. Tai mâncarea, taii caloriile și gata, ai slăbit, însă problema e cum te menții acolo. Dacă facem niște schimbări pe termen mediu și lung, vor avea mai multe șanse să reziste în timp. După mine, un ritm sănătos de slăbire este de un kg la 15 zile, deci cam o jumătate de kilogram pe săptămână. Greutatea obținută astfel o putem menține toată viața, păstrând totodată aspectul sănătos al pielii.