0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Avertisment al medicilor români: Copiii încep să consume droguri de la vârsta de 10-12 ani

Cele mai citite

Managerul Spitalului Sf. Stelian, Teodora Ciolompea, a avertizat că vârsta de debut în consumul de droguri a scăzut dramatic, fiind cunoscute cazuri în care copiii au început să se drogheze de la vârste fragede: 10-12 ani.

Problema consumului de droguri în rândul tinerilor a revenit în atenția opiniei publice după ce un tânăr de 25 de ani, prezent la un festival de muzică a murit după o supradoză. Acum medicii trag un semnal de alarmă și spun că vârsta la care tinerii încep să consume substanțele periculoase a scăzut dramatic.

Teodora Ciolompea, mamager al spitalului Sf. Stelian, din Bucuresti, a declarat la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului că vârsta de debut în consumul de droguri a scăzut foarte mult: „Am avut înştiinţări, informări, tineri care au început să utilizeze droguri de la 10-12 ani. (…) Există o lipsă în partea aceasta de acces la tratament pentru vârsta 14-18 ani. În spital noi putem interna numai adulţi. Deci aici ar fi o primă cerinţă, şi, de asemenea, cred ca ar fi foarte important să se reia discuţiile pe legea sănătăţii mintale, care ar trebui modernizată, să ajungem la cerinţele cerute de strategia europeană de sănătate mintală, care tocmai este în lucru acum”.

În Spitalul Sf. Stelian şi Spitalul Obregia sunt aproximativ 3.000 de pacienţi care merg la tratament de substituţie după ce au utilizat droguri injectabile.

Potrivit statisticilor, țara noastră se situează pe ultimele locuri în Europa la consumul de droguri, problema este însă că nu avem metode clare care să măsoare incidența reală și nici nu se pot estima precis cantitățile de stupefiante și tipurile de substanțe căutate de români.

Eugen Hriscu, terapeut la Clinica ALIAT, a arătat că România are problemă în tratarea minorilor dependenți de droguri și a propus ca partea de prevenire și tratare a Agenției Naționale Antidrog (ANA) să fie returnată Ministerului Sănătății sau altei agenții civile care să funcționeze prin programe eficiente.

„Pe lângă faptul că avem un număr din ce în ce mai mare de pacienţi pe acelaşi număr de locuri, care nu a mai crescut de cel puţin 10 ani, nu avem niciun centru de tratament rezidenţial pentru dependenţii minori – deci în momentul de faţă, dacă avem un copil cu dependenţă de substanţe, nu avem cum să-l internăm decât, eventual, într-un spital de psihiatrie. Dar nu avem un centru de tratament specializat pentru persoanele minore, tot ce poţi să-i spui unui părinte care are un copil care este dependent este să aştepte ca acel copil să facă 18 ani sau să-l interneze la psihiatrie, unde va sta 7 zile, după care va fi externat fără vreo îmbunătăţire semnificativă”,

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect