Săptămâna 20 – 26 iunie a adus pentru prima dată din luna februarie o creștere a numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus care au avut nevoie de internare în secția ATI, după cum arată datele Ministerului Sănătății. Tot în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului total de persoane infectate cu acest virus.
Luna iunie a adus un moment pe care nimeni nu și-l dorea, dar care a fost anticipat de medici încă din luna aprilie, când au fost ridicate toate restricțiile Covid. Este vorba despre o creștere semnificativă a testelor pozitive, precum și a internărilor celor diagnosticați cu Covid-19.
După cum arată datele publicate de Ministerul Sănătății, în a patra săptămână din luna iunie au fost 3974 de teste pozitive, cu 54% mai multe decât în săptămâna anterioară. Este a treia săptămână la rând de creștere, însă este pentru prima dată când creșterea este atât de mare și arată clar o tendință de început a unui nou val Covid în România.Ultimul val al pandemiei, înregistrat în luna februarie, a adus peste 205.000 cazuri la nivel național. De atunci, acest număr a scăzut continuu, până la începutul lunii iunie, când s-a manifestat prima creștere. Procentul de pozitivare a testelor Covid a început să crească în ultimele săptămâni, de ala un minim de 2,39% din totalul testelor administrate, la 5,64% în ultima săptămână.
Val Covid în România: creștere a internărilor în Sibiu
Efectele acestei creșteri a numărului de cazuri de persoane diagnosticate cu Covid se vede în primul rând în internările raportate de Ministerul Sănătății. Dacă la începutul lunii iunie mai erau internate 420 de persoane în secțiile de boli infecțioase, destinate pacienților Covid, în ultima săptămână numărul internărilor a crescut rapid cu 40%, la 638 de pacienți, fiind a doua săptămână de creștere. Dintre acești pacienți, 58 se află în secții ATI, fiind cu 26% mai mulți față de săptămâna anterioară.
În județul Sibiu au fost raportate în ultima săptămână monitorizată 24 de cazuri de persoane infectate, din care 5 copii, o persoană fiind internată în ATI cu Covid. Numărul infectărilor este cu 50% mai mare decât în săptămâna anterioară, când erau înregistrate 16 persoane infectate.
Deocamdată, medicii sunt rezervați în privința unei estimări privind amploarea acestui val Covid, care se manifestă fără discriminare la persoane vaccinate sau nevaccinate. Chiar și așa, cele mai multe persoane în ATI sunt pacienții care nu au primit un vaccin anti-Covid.
Creșterea cazurilor Covid este mult mai mare în vestul Europei, unde unele state au început să recomande din nou purtarea măștilor de protecție în spații publice, autobuze și locuri aglomerate.