Marea companie de dans Jean-Claude Gallotta din Franța, aflată pentru prima dată în România ca invitată a celei de-a XXII-a ediții a „Întâlnilor JTI”, va susține două reprezentații, respectiv astăzi și mâine, în cadrul FITS 2022. Un spectacol plin de energie, emoționand, splendid și modern, așa cum a fost caracterizat de cei care l-au vizionat până acum, „My Ladies Rock” aduce în atenția publicului un mesaj puternic despre curajul de a fi autentic.
Spectacolul s-a jucat, zilele trecute, și la Teatrul Național București, unde sala a fost plină, iar entuziasmul s-a simțit. „Cred că dansatorii au simțit energia dinspre sală, pentru că și sala a simțit energia lor. Spectacolul este unul plin de energie și există o anumită libertate a dansatorilor. Este un spectacol puternic, cu mesaj puternic. A stârnit entuziasmul celor prezenți, care au fost prinși în acest miracol pus în scenă E un spectacol foarte actual, despre femeile anilor ’70, despre curajul de a cânta rock, despre niște destine care s-au consumat rapid, despre nișter arderi, excese, dar în același timp mesajul este foarte pozitiv. De fapt, sunt readuse la viață femeile și ridicate pe un piedestal, prin dans. Dansul este afirmarea vieții”, a spus Gilda Lazăr, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria, în cadrul unei conferință de presă la Sibiu.
„My Ladies Rock” va fi prezentat la FITS astăzi, de la ora 17, și duminică, de la ora 19, în Sala Eugenio Barba a Fabricii de Cultură. „Întâlnirile JTI” vor încheia, astfel, Festivalul cu două seri de excepție.
Mathilde Altaraz, co-fondator al companiei Jean-Claude Gallotta, îi îndeamnă pe sibieni și turiști să nu rateze spectacolele de la Sibiu. „Prima oară este despre descoperire, apoi când vedem spectacolul a doua oară este despre a primi ceea ce ni se oferă. Prin acest spectacol, încercăm să susținem drepturile femeilor prin muzică, prin dans”, a spus Mathilde Altaraz, care este și asistent de coregrafie al spectacolului.
Ce au spus ambasadorii Sloveniei și Japoniei în România, după vizionarea spectacolului
Reprezentația de la București din această săptămână a fost vizionată și de ambasadorul Japoniei la București, ES Hiroshi Ueda, și ambasadorul Sloveniei la București, ES Lea Stancic.
„A fost splendid! Am simțit puterea dansului, a fost superb. Foarte frumos!”, a spus ambasadorul Japoniei în România, după vizionarea spectacolului.
„A fost un eveniment extraordinar. Nu m-am așteptat să văd ceea ce am văzut. Am fost și eu și soțul meu foarte mișcați de energia spectacolului, de muzică, de mesaje. A fost o seară minunată!”, a spus și ambasadorul Sloveniei în România.
De asemenea, principele Michel de Laufenburg, președinte onorific al Fundației SoSiSeSa, a completat: „A fost foarte frumos! Am fost entuziasmat. Un spectacol modern, cu o coregrafie superbă. Nu m-am așteptat la această calitate. A fost un spectacol minunat, se simte energia echipei, dansatorii sunt toți tineri, dar și experimentați. A ieșit foarte frumos și mi-a plăcut la nebunie!”.
„Întâlnirile JTI” au fost inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, fiind dedicate îndeosebi dansului și găzduind coregrafi și trupe renumite, printre care Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater Tango Pasion, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile.
Din cauza pandemiei, în anii 2020 și 2021 „Întâlnirile JTI” au fost amânate, desfășurându-se cu un decalaj de un an. Ultima ediție i-a avut ca invitați pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan, și Jazz at Lincoln Center Orchestra.
Ediția 2021 este organizată, ca de obicei, de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.