7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

România rurală de la „ASTRA Multicultural: aproape 7.000 de vizitatori, rețete vechi de sute de ani și spectacole ale comunităților multietnice

Cele mai citite

Timp de cinci zile, „ASTRA Multicultural” a transformat Muzeul din Dumbrava Sibiului într-o mică Românie rurală, unde s-a gătit și s-a jucat tradițional. Reprezentanți ai diferitelor comunități multietnice din România au dat viață celei de-a șaptea ediții e proiectului.

În perioada 13-17 iulie, Muzeul ASTRA a înregistrat 6.875 de vizitatori.
„În acest interval, a fost organizat evenimentul ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, care a reunit peste 100 de artiști, 22 de ansambluri și grupuri folclorice împreună cu 50 de meșteri tradiționali și specialiști în gastronomie din diverse comunități (sași, maghiari, romi, lipoveni, greci, sârbi, croați, slovaci, români). O componentă de bază din programul ASTRA Multicultural 2022 a însemnat târgul meșterilor din comunități multietnice, unde meșterii tradiționali au derulat ateliere meșteșugărești interactive și au expus / comercializat propriile creații pe Aleea Pivelor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului”, informează Muzeul ASTRA.


Rețete vechi de sute de ani

De asemenea, în cadrul „ASTRA Multicultural” 2022 a fost organizat un maraton gastronomic multietnic , în care bucătari și gospodine din comunități au gătit după rețete tradiționale vechi de sute de ani.
Atelierele gastronomice au fost amenajate în șapte puncte distincte din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de țară și șase gospodării tradiționale). Au fost servite peste 400 de porții de gulaș de oaie, coleșă cu brânză în pături, cârnați tradiționali de porc, găluște slovăcești, ciorbă de legume, papricaș de miel, ciorbă de fasole verde, papricaș sârbesc, saviacițe cu dulceață de prune, miel înjintuit, balmoș, piroște, supă albă de pui, malasolca, gogoși ucrainene, ciorbă de pește; mâncare de varză cu carne de porc – plăcintă de dovleac, ciorbă de raci, lutică, ciorbă de roșii, mâncare de pui cu ardei și roșii coapte, supă ungurească de ciuperci, ciorbă ucraineană de sfeclă, tochitură de vițel, crap pe varză călită, Pirjachi.


Ansambluri din toată țara, la „ASTRA Multicultural”

De asemenea, tot la „ASTRA Multicultural” a avut loc și un festival de muzică și dansuri tradiționale multietnice, în care au susținut prestații artistice Fanfara Turnişor Neppendorfer Blaskapelle, Sibiu, Ansamblul „Mlădițele” din Nocrich, Nocrich, Sibiu, cu solistele Sonia Cîrțoroșan și Aura Cerpac, Arpașu de Jos, Sibiu, Grupul vocal „Almășanu”, Alma, Sibiu, cu soliștii Luminița Dejan, Iulia Lăpădat, Ilarie Lăpădat, Ion Chiș și Aurel Maier, Ansamblul folcloric „Doruri Sibiene”, Sibiu, profesor coordonator Izabela Tomița, Ansamblul de dansuri „Bujorul de munte”, Gura Râului, Sibiu, cu solistele Camelia Cosma Stoiță și Ioana Brad, Grupul de Muzică Tradiţională Românescă „Junii” al Școlii Populare de Arte și Meserii Ilie Micu Sibiu, profesor coordonator Cosmin Verde, Ansamblul „Veselka” (Curcubeul), Caraorman, Tulcea, Ansamblul „Bila Roja” (Trandafirul Alb), Letea, Tulcea, Ansamblul KUD Sveti Nikola al Uniunii Sârbilor din România, Diniaș, Timiș, Ansamblul folcloric „Ghiocelul”, Cezieni, Olt, Grupul vocal „Dionysos” al Comunității Elene din Brașov, Brașov, Ansamblul „Cununa Almașului”, Almaş, Arad, Ansamblul de dansuri Karasevska Zora al Uniunii Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin, Orchestra ansamblului Karasevska Zora al Uniunii Croaţilor din România, Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoșul de Sus, Covasna, Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava, Suceava, Grupul „Rădăcini străbune”, Valea Cosăului, Maramureș, Ansamblul „Hajdina”, Luduș, Mureș, Ansamblul „Purtata Secașelor”, Miercurea Sibiului, Sibiu
Startul acestui eveniment a fost dat de seminarul „ASTRA Multicultural – Patrimoniu cultural. Valoare. Perspective”, la care au participat 86 de cercetători, etnologi, sociologi, antropologi, muzeografi, reprezentanțj din universități și institute de cercetare.
„ASTRA Multicultural 2022” este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală a Municipiului Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de președinte al PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al partidului.„Dragi români, vă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect