Directorul general al OMS a stabilit că epidemia de variolă a maimuțelor din mai multe țări constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de variola maimuței drept urgență sanitară internațională. În prezent, mai există doar două astfel de clasificări: pentru Covid-19 și poliomielită.
„Evaluarea OMS este că riscul de variolă a maimuțelor este moderat la nivel mondial și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a adăugat Tedros Adhanom, potrivit BBC.
Peste 16.000 de cazuri și 5 decese
Au fost raportate peste 16.000 de cazuri în 75 de țări și 5 decese Dr. Tedros a declarat că informațiile pe care le-a făcut va contribui la accelerarea dezvoltării de vaccinuri și la punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.: „Aceasta este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”
OMS emite, de asemenea, recomandări care speră să stimuleze țările să ia măsuri pentru a opri transmiterea virusului și pentru a-i proteja pe cei mai expuși la risc.
Membrii comitetului nu au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește consilierea directorului general al OMS, dacă focarul de variolă din mai multe țări ar trebui sau nu să fie considerat ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, scrie în comunicatul publicat de OMS.
Până în momentul de față, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 20 de bărbați.