Ministerul Sănătății a actualizat Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), care va intra în vigoare de la 1 august.
Un ordin publicat de Ministerul Sănătății, marți, în Monitorul Oficial, prevede introducerea a 87 de medicamente în Canamed, modificarea a 51 de poziții și abrogarea a 21 de poziții.
Printre cele 87 de noi medicamente se numără Ondexxya 200 mg (substanța activă andexanet alfa, DAPP AstraZeneca Suedia), indicat pentru pacienții adulți tratați cu un inhibitor direct al factorului Xa, atunci când este necesară inversarea anticoagulării din cauza sângerărilor necontrolate – preț maxim 68.131,50 lei cu TVA. Ultomiris 1.100 mg/11 ml (ravulizumab, DAPP Alexion Europe Franța), inovativ, indicat pentru tratarea pacienților cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă – preț maxim 62.946,93 lei.
De asemenea, și medicamentul Elaprase 2 mg/ml (idursulfază, DAPP Takeda Irlanda), orfan, indicat în tratamentul de lungă durată al pacienților cu sindrom Hunter (mucopolizaharidoza tip 2/MPS II) – preț maxim 50.939,22 lei, a fost introdus în Canamed, scrie 360medical.ro.
Prevederile din ordin intră în vigoare începând cu luna august 2022. Ultima modificare a prețurilor din Canamed a intrat în vigoare la 1 martie 2022.
Prețurile maxime stabilite de Ministerul Sănătății în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.