Primăria Sibiu a modificat din nou proiectul privind achiziția de autobuze electrice prin intermediul Asociației Transport Metropolitan, cu finanțare PNRR, cu o sumă care acoperă cheltuielile neeligibile ale achiziției. Nu se modifică însă numărul de autobuze ce vor fi cumpărate și nici cel al stațiilor.
Sibiul și alte nouă localități din perimetrul metropolitan al municipiului vor cumpăra cu finanțare PNRR un număr de 30 de autobuze de 12 metri, 6 autobuze de 10 metri, 12 stații de încărcare rapidă și 36 de stații de încărcare lentă, pentru a crea o rețea de transport metropolitan care să permită locuitorilor din aceste localități să facă naveta în și dinspre Sibiu, achiziția urmând să fie făcută prin intermediul nou înființatei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară Transport Metropolitan, care a depus deja dosarul de finanțare prin PNRR. Față de ultima situație aprobată, Primăria Sibiu spune că a indentificat disponibilitatea unei sume suplimentare care poate fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.
„Urmare a depunerii în platforma dedicată PNRR a proiectelor Municipiului Sibiu aferente Componentei 10 – Fondul local, s-a constatat disponibilitatea din bugetul total prealocat Municipiului Sibiu a unei sume suplimentare eligibile de 34.980 euro fără TVA care acoperă integral cheltuielile neeligibile ale proiectului, aşa cum au fost identificate la momentul adoptări hotărârii Consiliului Local nr.192/J 2.05.2022 de modificare a otă âri i Consiliului Local nr.141/13.04.2022”, se arată în propunerea de hotărâre pe care consilierii urmează să o aprobe săptămâna viitoare. Ca urmare, bugetul prealocat pus la dispoziție pentru proiect crește la 19,446 milioane de lei, fără TVA. Municipiul Sibiu va cumpăra prin acest proiect 14 autobuze electrice de 12 metri și 2 de 10 metri, orașele Ocna Sibiului și Cisnădie vor cumpăra 5 ș, respectiv, 4 utobuze de 12 metri, comunele Șelimbăr, Sadu, Șura Mare vor cumpăra autobuze de 12 metri, iar comunele Cristian, Poplaca și Roșia vor cumpăra autobue de 10 metri, în raport cu bugetele eligibile. Pentru a opera aceste autobuze, asociația va derula o procedură de achiziție, cel mai probabil serviciile urmând să fie oferite de operatorul municipal Tursib.
Suma s-a redus ușor, în urma recalculării prețului autobuzelor. Valoarea totală a proiectului va fi de 113,9 milioane lei, din care 95,5 milioane reprezintă suma eligibilă PNRR. Așadar suma eligibilă va fi aceeași ca în a doua variantă, dar va fi posibilă achiziția de mai multe autobuze și de mai multe stații.
Localitățile vor cheltui 204.913 lei, cheltuieli neeligibile. inclusiv TVA reprezintă cheltuieli neeligibile. De asemenea, sunt eligibili 5,5 milioane lei pentru stații de încărcare vehicule electrice.
Cele 45 de stații de încărcare vor fi amplasate în municipiul Sibiu, care se obligă să pună la dispoziție spații pentru acestea, inclusiv pentru staționarea vehiculelor.