Pe Florentina Fântânaru cei mai mulți dintre noi o știm de la TV, unde realizează unele din cele mai reușite emisiuni, pe care le face de peste 15 ani. ”Dincolo de aparențe”, ”De-a viața ascunselea” sunt doar câteva din formatele care au consacrat-o. Sâmbătă, 5 noiembrie, va ajunge la Sibiu, pentru a modera lansarea volumului ”Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, a reputatului neorochirurg Alexandru Vlad Ciurea. Evenimentul va avea loc la Filarmonică, începând cu ora 12.
Mereu de partea binelui
Florentina, de fiecare dată când am bucuria de a interacționa cu tine, ești invariabil extrem de tonică și cu același zâmbet larg, contaminant… Deții un secret al bunei dispoziții?
Echilibrul este cea mai bună dispoziție… Cel care caută, își găsește locul, timpul, starea… M-am strunit mult în timp. Odinioară totul trebuia să fie intens, exacerbat. Astăzi măsura, echilibrul sunt cele mai importante pentru mine. Am observat că așa pot avea armonie… cu mine și cu ceilalți.
Există un manual despre cum poți dobândi o astfel de abilitate în relaționarea cu tine însăți și cu ceilalți?
Manualul cred ca ești tu însuți. Trebuie doar să te deschizi înaintea ta și pe urmă înaintea celorlalți. Din păcate, ne deschidem întâi față de alții și astfel suferim fără limite. Abilitatea în relaționarea cu ceilalți se obține când ești atent la tine însuți…
Emisiunile tale au o consecventă particularitate: au multă emoție, drag de oameni și de ceea ce fac ei. Cum reușești să valorizezi mereu această specificitate, atât în ceea ce te privește, cât mai ales în invitații pe care îi alegi?
Întotdeauna mi-au plăcut poveștile din viața oamenilor, istoriile lor de viață. Fiecare are o poveste de viață, e ceva de învățat din fiecare lecție de viață. Pentru mine este inspirațional și e ca o misiune. Dacă toți am avea posibilitatea de a ne spune istoriile de viață, celor care urmează în familia, în neamul nostru, ne-am cunoaște mai bine, ne-am percepe mai bine inzestrările, defectele, neputințele. Istoriile de viață ne unesc și ne umanizează, ne fac empatici. Eu, telespectatorii, ne regăsim de multe ori în istoriile de viață ale invitaților și asta ne apropie, ne unește.
Propui, dispui și făptuiești formate de televiziune longevive, cu un impact seducător, de invidiat de către mulți din cei care se exersează în aceeași zonă de mondenitate, să îi spun așa. Care sunt ingredientele succesului pe care îl ai?
”Când ţi se întâmplă ceva bun şi îmbucurător, veseleşte-te, fără să te lauzi fără de minte…, iar când ţi se va întâmpla vreun oarecare rău, nu te lăsa pradă necazului până la uitare.”
Florentina Fântânaru
Am primit și primesc cu bucurie aprecierea oamenilor și știu cu convingerea pe care mi-o dă vocea interioară că dacă mesajul pe care îl transmit este sănătos, de bun simț și atinge inimile, mi-am îndeplinit rostul… Anul acesta am împlinit 15 ani de interviuri tv.
Minunat! Găsim o amintire a începuturilor în presă, care îți e dragă și în care îți lași sufletul să îți zburde uneori, când îți e greu sau când te încearcă nostalgiile?
Acum 27 de ani, când m-am angajat la Radio Alfa în Galați, aveam 21 de ani. Când m-am văzut singură în cabina de emisie, după perioada de ucenicie, când m-am văzut singură la butoane, singură la microfon, știind că mă aude tot orașul, m-am simțit ca după o mare victorie, am simțit că L-am prins pe Dumnezeu de un picior. Am trăit o bucurie imensă, care mă hrănește și astăzi…
”Cel înțelept păstrează cale de mijloc…”
Faci deseori apel la Dumnezeu. Cine sau ce este El pentru tine?
Dumnezeu este tatăl meu… La El mi-am găsit alinarea, doar la El!
Te ajută sau mai degrabă te încurcă în ceea ce faci?
Mă ține de mână și știu că doar El n-o să-mi dea drumul la mână niciodată…
Spune-mi, te rog, câte ceva despre bucuriile tale simple…
Îmi plac întâlnirile cu oamenii, îmi plac călătoriile în care explorez locuri noi, îmi plac discuțiile filozofice cu fiul meu de 16 ani…
Unii s-ar întreba cum te păstrezi departe de can-can-uri, scandaluri de presă, excesivă expunere media tabloidă…
Cred ca nativ am o măsură și nu mi-am dorit să fiu în gura lumii, să se vorbească despre mine cu orice preț. În adolescență, când mergeam la vreo petrecere și tata îmi spunea să fiu la ora fixată acasă, așa făceam… Doar pentru a-i spune orgolioasă: ”Tu, mie, nu ai ce să-mi reproșezi!”
Ce nu ai face pentru nimic în lume?
Nu m-aș lepăda de Dumnezeu…
Dacă ar fi să lași moștenire un gând, un îndemn, care ar fi acela?
Cel înțelept păstrează calea de mijloc…
Vei fi în curând din nou în Sibiu. Bag sama că îți place cetatea lui Hermann. Ne spui puțin despre ce e vorba?
Va fi o întâlnire de poveste. Dl. prof. univ. dr. Vlad Ciurea își lansează la Sibiu cartea „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, o carte ca o călătorie. Și trebuie să recunosc că această călătorie a cunoașterii e minunată pentru că este inițiată de Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea și susținută de părintele Constantin Necula… Ne-am întâlnit datorită credinței în Dumnezeu, datorită credinței în faptele bune, datorită credinței în iubire. Eu cred cu inima mea, împuternicită de creier…
Îți mulțumesc, Florentina!
Pe curând! Ne întâlnim pe 5 noiembrie, ora 12, la Filarmonica din Sibiu.