În data de 20 noiembrie a avut loc concursul național de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunță că medicina de familie, anestezie-terapie intensivă, pediatrie, boli infecţioase, epidemiologie, microbiologie şi sănătate publică sunt, în acest an, specializările cu cele mai multe locuri alocate la rezidenţiat.
Pentru a promova examenul de rezidenţiat, un absolvent de medicină trebuie să obţină minimum 60% din punctajul cel mai mare obţinut de candidaţi.
Anul acesta s-au înscris la concurs 10.330 de candidați. Aceștia au concurat pentru un număr de 5.866 locuri și posturi din cadrul unităților sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară și 511 locuri și posturi pentru domeniul farmacie.
Concursul s-a desfășurat în șase centre universitare medicale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.
„Medicina de familie are, întotdeauna, cele mai multe locuri alocate. Există 700 de localităţi din ţară unde nu există medic de familie. 700 de localităţi nu au medici de familie şi 47% dintre localităţi nu au suficienţi medici de familie. Medicina de familie e un domeniu complex, este răspunsul pe care trebuie să îl dea orice ţară problemelor de sănătate şi asta nu înseamnă să ai medici de familie, ci să le creezi şi un cadru profesional, pe de o parte – posibilitatea de a face investigaţii, de a prescrie tratamente”, a precizat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.