Analiza unei monede rare care este expusă la Muzeul Brukenthal din Sibiu dovedește că un împărat denumit Sponsian ar fi condus Dacia romană.
Potrivit comunicatului de presă remis de Agerpres, managerul interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituţă, apreciază că aceste noi cercetări aduc date importante despre istoria Europei în general, fiind ”un lucru minunat” că unitatea muzeală din Sibiu are singura astfel de monedă de pe teritoriul României.
„Noi cercetări asupra monedelor antice de aur din colecţia Hunterian de la Universitatea din Glasgow şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, România, aduc în discuţie posibila existenţă a unui împărat roman pierdut de mult, numit Sponsian.
Într-o lucrare academică publicată recent, echipa de cercetători a Universităţii din Glasgow a descoperit dovezi că un lot de monede, respinse de mult timp ca fiind falsuri, sunt autentice. Monedele provin dintr-un mic tezaur de monede descoperite în Transilvania în 1713.
De-a lungul deceniilor, ele şi-au găsit drum în colecţii din întreaga Europă, inclusiv în cea baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei şi fondator al Muzeului Brukenthal la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi a Dr. William Hunter, a cărui moştenire din 1783 a înfiinţat The Hunterian”, se arată în comunicatul de presă.
Până în prezent se cunosc doar patru monede cu imaginea legendarului Sponsian, toate aparent originare din tezaurul din 1713 şi aflate în colecţii din Europa, între care una la Hunterian Museum din Glasgow şi una la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
Transilvania, parte din provincia romană Dacia
„Transilvania, parte din provincia romană Dacia, era apreciată de romani pentru potenţialul aurifer al minelor sale. Studii arheologice au stabilit că zona a fost separată de restul Imperiului Roman în jurul anului 260 d. Hr.
Înconjurat de duşmani, Sponsian ar fi putut fi un ofiţer de armată locală forţat să preia comanda supremă în timpul unei perioade de haos şi război civil, protejând populaţia militară şi civilă a Daciei până la restabilirea ordinii. Provincia a fost evacuată în timpul domniei lui Aurelian, între 271 şi 275 d.Hr. Când monedele au fost descoperite la începutul secolului al XVIII-lea, se credea că sunt autentice şi au fost încadrate alături de alte imitaţii ale monedelor romane realizate dincolo de marginile imperiului.
Cu toate acestea, de la mijlocul secolului al XIX-lea, monedele au fost considerate false datorită stilului şi modalităţii de realizare, cu diferite trăsături enigmatice, inclusiv motive istorice amestecate. Aceasta a fost punctul de vedere acceptat până în prezent”, se mai precizează în comunicat.