Din anul 2023, Uniunea Europeană limitează concentraţiile din alimente a patru compuşi perfluoroalchilaţi.
Cele patru substanțe pe care UE vrea să le limiteze din alimente sunt: substanţele sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acidul perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorononanoic (PFNA) şi acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS).
Concentrațiile sunt recunoscute drept „substanţe chimice veşnice” din alimente și prezintă un pericol pentru sănătate, deoarece compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat preluat de dpa şi Agerpres.
Substanţele perfluoroalchilate (PFAS) pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltării fetusului şi a nou-născutului, precum şi asupra nivelului de colesterol.
Acești compuși sunt folosiți într-o gamă variată de produse – inclusiv pentru tigăi, pelerine de ploaie, covoare.
„Utilizarea lor pe scară largă şi persistenţa lor în mediu au dus la contaminări extinse”, a precizat Comisia Europeană pe site-ul său.