Niciun caz de pasăre, domestică sau sălbatică, infectată de gripa aviară nu a fost înregistrat în județul nostru anul acesta, ne asigură Șerban Constantin Țichindelean, directorul executiv al DSVSA Sibiu.
Primele cazuri de gripă aviară de anul acesta din România au fost depistate la păsări sălbatice. În 3 ianuarie au fost găsite 15 lebede moarte pe un iaz aflat pe un fond de vânătoare din județul Suceava.
Săptămâna trecută, au fost confirmate trei focare de gripă aviară înalt patogenă, de subtip H5N1, toate trei pe platforma zootehnică Codlea. 224.000 de curcani au fost eutanasiați și îngropați. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, pentru a afla cum a trecut virusul de măsurile de biosecuritate implementate la nivelul fermelor.
Alte două păsări sălbatice găsite zilele acestea moarte în județul Brașov
La Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a fost primită zilele acestea o informare privind alte două păsări sălbatice, găsite moarte tot în județul vecin. Este vorba despre o cioară și o rață sălbatică, descoperite în apropierea fermei Bravcod, Codlea, una dintre cele trei ferme din județul Brașov, grav afectate. În urma analizei probelor biologice recoltate de la păsările moarte, acestea au fost depistate pozitive privind gripa aviară.

Directorul DSVSA Sibiu spune că deocamdată nu avem foarte multe cazuri pentru că migrația păsărilor iarna nu este așa de importantă. Tulpina H5N1, care circulă în prezent, a apărut pentru prima dată în China și Hong Kong, în 1996. Virusul, identificat inițial la fermele de creștere a păsărilor în regim intensiv din Asia, s-a extins în rândul păsărilor sălbatice. Migrația acestora a contribuit la răspândirea sa accelerată la nivel global.
Periodic asistăm la declanșarea unor valuri epidemice cu forme foarte contagioase și fatale în timp scurt pentru păsări. Actualul val epidemic de gripă aviară a debutat la finele anului 2021. La nivel global, pierderile economice cauzate de evoluția acestuia sunt foarte mari.
După ce zeci de milioane de păsări au fost sacrificate, se dorește vaccinarea păsărilor anti gripă aviară
Mai mult de 100 de milioane de păsări din crescătorii au fost sacrificate în Europa și în Statele Unite. Aproape jumătate dintre exemplare fost eutanasiate pe continentul nostru. 20 de milioane de găini, rațe și curcani au fost sacrificate în Franța, al doilea mare producător de carne de pasăre din Europa și țara cu cele mai multe focare europene de gripă aviară. Din octombrie 2021 până în septembrie 2022, au fost identificate aproximativ 2.500 de focare la ferme din 37 de țări din Europa.
Tot mai multe voci din Europa susțin imunizarea păsărilor de crescătorie prin vaccinare, poate chiar din vara anului 2023. În prezent se lucrează intens asupra testelor de vaccinuri și asupra cadrulului legal privind modul în care acestea vor putea fi livrate și administrate.
DSVSA Sibiu desfășoară de două ori pe an campanii de vaccinare a păsărilor din gospodăriile populației
La momentul actual păsările de crescătorie și din gospodăriile populației sunt vaccinate regulat contra pseudo pestei aviare. În ferme există un protocol de vaccinare care să acopere imunitatea păsărilor. Vaccinurile sunt administrate în funcție de momentul introducerii acestora în fermă. DSVSA Sibiu desfășoară de două ori pe an campanii de vaccinare a păsărilor din gospodăriile populației. Prima dintre ele va începe luna aceasta și va dura până în martie. Cea de-a doua se va desfășura în lunile septembrie și octombrie.

”Periodic se fac teste pentru a determina gradul de imunizare. Tot periodic se recoltează probe pentru a verifica dacă în efectivul de păsări există cazuri de Salmonella. Post vaccinal nu s-au depistat remanențe ale vaccinurilor în carne sau ouă care să producă efecte secundare la oameni”, ne-a informat directorul DSVSA Sibiu.
Prepararea termică a ouălor și a cărnii de pasăre distruge virusul
Virusul gripei aviare este foarte sensibil la temperatură și poate fi distrus în 2 – 10 minute la 60 – 70°C. Carnea preparată la foc, ouăle și alte produse din pasăre preparate termic pot fi consumate fără nicio grijă. Cazurile de transmitere a acestui virus la oameni sunt rare. În ultimii 20 de ani, la nivel mondial, au existat 868 de cazuri confirmate la oameni, soldate cu 457 de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Anul trecut au fost 4 cazuri și un singur deces.

Numărul mare de focare de gripă aviară din lume a afectat însă prețul ouălor. Reducerea efectivelor de găini, dar și scumpirea hranei pentru păsări generată inclusiv de creșterea costurilor cu energia electrică au contribuit la creșterea prețurilor, atât la ouă cât și la carnea de pasăre.
Creșterea prețurior la ouă și la carnea de pasăre afectează și România
Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu ne-a pus la dispoziție o serie de date privind evoluția prețurilor la alimentele de bază. Prețurile au fost colectate de pe site-ul Monitorul prețurilor pentru toate supermarket-urile, făcându-se media aritmetică a acestora.

Potrivit acestor date, în ianuarie 2021, cartonul cu 10 bucăți de ouă mărimea M costa în medie 12,99 lei. În ianuarie 2022, același carton de ouă era 13,99 lei iar la finele anului trecut, 17,86 lei. Prețul unui kg de carne de pui grill era de 7,49 lei în ianuarie 2021, în ianuarie 2022 era aproape dublu, 14,74 lei/kg, iar media prețurilor din decembrie 2022 ajunsese la un preț de 17,25 lei/kg de pui grill. În piața agro-alimentară de la Sala Transilvania, pentru 10 ouă plăteai luna trecută între 14 și 15 lei iar puii de casă se vindeau cu 35 de lei kilogramul.
Într-o statistică la nivel global privind prețul ouălor, care include 91 de state, România era, în luna decembrie, pe poziția 21. Prețul acestora la noi era însă mai mare decât în țări europene precum Ungaria, Spania, Belgia, Olanda, Franța, Cehia, Danemarca etc.