Una dintre cele mai vechi meserii este cea de cioban. Implică multă pricepere, răbdare, dar mai ales dragoste de animale. Nu oricine poate fi păstor, cum nici cu oricine turma nu poate fi în siguranță. Se știe dintotdeauna că Mărginimea Sibiului este ținutul în care „dimineața te trezesc clopotele vitelor şi huruitul căruțelor trase de cai; locul în care mireasma căpițelor de fân, pajiștile înflorite și turmele răsfirate de oi te duc cu gândul la un tărâm îndepărtat”, după cum au caracterizat mirifica zonă Asociația Județeană de Turism Sibiu. Ei bine, în Mărginimea Sibiului am poposit și noi cu campania „Produs în Sibiu”, alături de Cristian Cișmașu, unul dintre fondatorii Asociației „My Transilvania”, ce promovează produsele locale și autenticitatea caracteristică.
Sibiel a fost destinația noastră, zilele trecute, unde am cunoscut un cioban cu un cojoc mare din piele de oaie, cu un zâmbet discret și înconjurat de sute de oi.
“De dragul lor m-am apucat!”
Este vorba despre Gheorghe Cândea, zis în sat și Ghiță. Mărturisește că a copilărit, cumva, printre oi, bunicul și tatăl lui având, în trecut, mioare. Până prin anii 2000, a lucrat la pădure și și-a cumpărat în 2003 primele sale oi. De atunci, nu le-a mai lăsat. „De dragul lor m-am apucat! În 2003 m-am apucat efectiv de ele! Mi-a venit așa un drag de ele! M-am dus toamna să cumpăr o vacă și patru oi. După aceea, am mai luat 30 de oi, le-am dus la cumnatul meu. L-am ajutat să le îngrijească și am prins drag de ele. Bunicul a avut oi multe, tata mai puține”, spune Gheorghe Cândea.
Trei ani mai târziu, în 2006, și-a făcut stâna lui. „Aveam 50 de oi, mulgeam o găleată jumate de lapte. M-am trezit toamna cu nouă putini de brânză”, spune Ghiță.
Multe dintre tainele brânzei le-a deslușit cu ajutorul surorii sale, producător local cunoscut din Tilișca. „Am învățat de la sora mea și acum o fac mai bună ca ea!”, adaugă zâmbind ciobanul nostru.
Meserie fără concediu
În meseria aceasta, nu are zile libere și mărturisește că rar îi e dat să lipsească de la mulsul oilor.
„Mi-au fost dragi animalele de mic. Mă trimitea mama la școală și eu fugeam cu oile pe câmp! Nu le țin de câștig, ci de drag. Nu lipsesc de la muls niciodată! E o meserie fără concediu!”, ne mai povestește Ghiță.
Iarna, cu „aplecatul la oi”
În această perioadă, are oile acasă. Totodată, este timpul în care vin pe lume mieii. „Iarna suntem cu mieii, cu aplecatul la oi. Adică îi punem să sugă, îi învățăm. După 1 mai tundem oile și mai vindem din miei, vedem pe care îi păstrăm. După aceea, urcăm în sus la munte”, spune Gheorghe Cândea.
Ciobanul mărturisește că anul acesta și-a îmbogățit stâna cu vreo 250 de miei, unii dintre ei veniți pe lume chiar cu o seară înainte de vizita noastră. „Uite, ăsta a venit aseară! Îl înveți să mănânce, trebuie să stai printre ei!”, ne arată ciobanul o demonstrație de „aplecat la oi”.
Întrebat care este secretul brânzei sale, acesta răspunde scurt: „Munca, cum o faci! Și mulsul să fie curat, și strecuratul!”.
Păstoritul continuă să dăinuie ca tradiție în Mărginimea Sibiului. Turiștii care au drum prin această zonă de poveste nu pleacă acasă fără a-și cumpăra „simbolurile” Mărginimii. „Ne sună turiștii să le mai trimitem brânză!”, adaugă Gheorghe Cândea.
Cei interesați de bunătățile ciobanului din Sibiel își pot face drum în localitate, pe strada Râului nr. 161, sau apela numărul de telefon 0746242240.
Alte recomandări
Bătrânu’ Sas
Magazin Baciu
Mioara Bogdan, Rășinari
Maria Cerciu, Rpșinari
Maria Pinciu, Rășinari
Gheorghe Bîrză – Tălmaciu
Maria Cândea – Râu Sadului
Florin Tara, Râu Sadului
Cosmina Chirca – Sadu
Dumitru Hanea – Sadu
Ileana Ivan, Sadu
Livia Voinica, Sadu (magazin și în Piața Cibin)
Ioan Hulea, Cristian
Ioan Iancu, Jina
Dorel Radu, Șura Mare
Nicolae Opriș, Șura Mare
Urmărește Sibiu 100% în Google News