3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O nouă şansă pentru Orfelinatul Terezian

Cele mai citite

Primăria Sibiu face primul pas important pentru reabilitarea Orfelinatului Maria Tereza din cartierul Terezian, strada Gladiolelor. Practic, clădirea va fi reabilitată din punct de vedere energetic. Aleşii municipali au aprobat, în şedinţa ordinară de miercuri, un proiect de hotărâre privind documentaţia şi indicatoriii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare Imobil Maria Tereza – strada Gladiolelor, nr. 4 şi nr. 6, Sibiu”. Valoarea estimată a proiectului va fi de aproape 60 milioane de lei.

Proiectul va fi depus de către municipalitate în cadrul Programului Regiunea Centru, Prioritatea 3: O Regiune cu Comunităţi Prietenoase cu Mediul, OS 2.1., Acţiunea 3.2 – Eficienţă energetică în clădiri publice, pentru obţinerea finanţării nerambursabile necesară renovării imobilului situat în Sibiu, str. Gladiolelor, nr. 4 şi nr. 6.

Amplasat administrativ pe strada Gladiolelor, nr. 4 şi nr. 6 din Municipiul Sibiu, imobilul care face parte din „Ansamblul Orfelinatului Terezian, monument istoric de categoria A, este compus din clădire şi teren aferent şi aparţine domeniului public al Municipiului Sibiu. Imobilul, în prezent nefuncţional, se află în administrarea Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat.

O mare pătă pe obrazul municipalităţii

“Având în vedere faptul că imobilul s-a deteriorat de-a lungul timpului, prezentând astăzi numeroase deficienţe (precum acoperiş cu învelitoare degradată, pereţi cu tencuială deteriorată, instalaţii necorespunzătoare, încălzire deficitară, pardoseli în majoritatea încăperilor uzate, tâmplaria uşilor şi ferestrelor degradată, grupurile sanitare sunt necorespunzătoare), se impune o reabilitare totală a clădirii, pentru a deservi scopul utilizării lui ca spaţiu educaţional, inclusiv repararea, consolidarea şi îmbunătăţirea performanţelor energetice ale acesteia, care să redea funcţionalitatea şi să satisfacă cerinţele impuse de legislaţia privind calitatea în construcţii.

Municipiul Sibiu a achiziţionat servicii de proiectare pentru elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de interventii, inclusiv elaborare şi depunere documentaţii obţinere avize, studiu geotehnic, studiu topografic, scenariu de securitate la incendiu, audit energetic şi expertiză tehnică la obiectivul de investitii „Reabilitare Imobil Maria Tereza – strada Gladiolelor, nr. 4 şi nr. 6, Sibiu”.

De asemenea, au fost achiziţionate şi servicii de elaborare a studiilor specifice: studiu istoric, studiu de parament, studiu biologic si studiu arheologic preliminar, având în vedere caracterul de monument istoric categoria A (SB-II-a-A 12077 şi SB-II-m-A-12077.01) conform Ordinului de clasare emis de Ministerul culturii şi cultelor nr. 2828/2015”, descrie Primăria Sibiu situația în care a ajuns clădirea emblematică a Sibiului.

Planuri de viitor. Va fi destinat activităţilor de învăţământ

În aceste condiţii, responsabilii primăriei au ajuns la concluzia că se impun măsuri de renovare energetică, ceea ce va conduce la reducerea consumului anual de energie primară, a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, prin intermediul acestor lucrări se va asigura restaurarea edificiului monument istoric, punerea acestuia în valoare şi redarea funcţiunii de imobil destinat activităţilor de învăţământ.

În concret, lucrările avute în vedere vizează termoizolarea pereţilor exteriori la interior cu plăci minerale, refacerea faţadei cu tencuieli specifice monumentelor istorice, înlocuirea integrală a tâmplărilor interioare şi exterioare cu tâmplării de lemn, uşi de lemn de răşinoase, ferestre din lemn stratificat cu geam termopan şi înlocuirea sistemului de încălzire actual cu un sistem de încălzire utilizând surse regenerabile tip chiller în pompă de căldură (aer-apă), care produce aer cald şi rece. De asemenea, vor avea loc lucrări de consolidare la nivelul subsolului şi parterului, aa planşeului peste etaj şi izolarea acestuia cu un strat de termoizolaţie de minim 20 cm cu vată bazaltică rigidă inifugă, la izolarea plăcii pe sol, realizarea centurilor perimetrale şi la consolidarea şarpantei prin înlocuirea elementelor degradate, înlocuirea învelitoarei. În plan de renovare sunt incluse reabilitarea instalaţiilor electrice, realizarea instalaţiei de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, reabilitarea instalaţiilor sanitare, a sistemului de canalizare şi a sistemului pluvial, instalarea de boilere electrice locale pentru producerea apei calde, amenajări exterioare construcţiei, alei carosabile şi pietonale, parcări, trotuare şi spatii verzi, trotuare de gard.

În plus, vor avea loc consolidări majore: consolidarea zidurilor, a planşeului peste etaj, prin realizarea centurilor perimetrale, peste zidurile interioare la etajul I şi în zona noilor plansee, consolidarea şarpantei şi prin înlocuirea elementelor degradate. Întregul material lemnos va fi tratat ignifug şi va fi hidorfugat.

Clădire emblematică pentru Cetate

Complexul orfelinatului a fost ridicat între 1754-1767, împreună cu Biserica Sf. Elisabeta, la inițiativa împărătesei Maria Tereza, iar printr-un ordin emis la 1 septembrie 1767, a dispus amenajarea aici a unui orfelinat catolic.

Aici, în această clădire au funcționat, până la momentul în care clădirea a devenit improprie din cauza degradării, internatele și atelierele Grupului Școlar de Industrie Alimentară și cele ale Grupului Școlar Independența.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect