Câteva mii de medieșeni au participat, vineri, la manifestările de Ziua Națională organizate în Piața Corneliu Coposu.
În acest an, programul artistic dedicat Zilei Naționale a României de la Mediaș s-a desfășurat în Piața Corneliu Coposu, începând cu ora 12.
Municipalitatea medieșeană a pregătit un spectacol folcloric deosebit, cu ocazia aniversării a 105 ani de la Marea Unire din 1918.
Un număr mare de medieșeni au asistat la concertele susținute de Sava Negrean Brudașcu și Veta Biriș, Bianca Crețu, Ciprian și Mihaela Istrate, alături de grupul instrumental „Ceterașii de pe câmpie“, Costel Popa și Emilia Muntean.
Programul dedicat Zilei Naționale a cuprins și 3 lansări de carte.
Este vorba despre lansarea volumului „Sfântul Apostol Luca – o mărturie în istoria creștinismului“ – autor preot profesor universitar doctor Stelian Tofană, a volumului „Ștampile speciale românești cu tematică heraldică“ – autor inginer Romeo Lucian Stoia, precum și a primei părți din volumul „Mediaș – Aniversări“, constând în conferințe prezentate în cadrul simpozionului „Mediaș, 756 de ani“, desfășurat la data de 3 iunie 2023.
De la oras 14.15, în Piața Corneliu Coposu a avut ceremonialul militar și religios, precum și la defilarea detașamentelor cu trupe și tehnică militară, pe traseul cuprins între străzile Constantin Brâncoveanu și Mihai Eminescu.
În prezența unui public extrem de numeros, cadrele militare ale UM 01810 Mediaș, Secției de Jandarmi Mediaș, Detașamentului de Pompieri Mediaș, Poliției Locale Mediaș și, nu în ultimul rând, studenții și cadrele militare ale Academiei Forțelor Tereste ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu au prezentat onorul spectatorilor prezenți la ceremonialul militar de defilare, prilejuit de Ziua Națională a României.
Dispozitivul ceremonialului de defilare a fost constituit din aproximativ 200 de cadre militare din cadrul Unității Militare 01810 Mediaș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, Inspectoratului de Jandarmerie Sibiu, Poliției Locale Mediaș, precum și studenți ai Academiei Forțelor Terestre Sibiu.
Tehnica militară care a putut fi admirată în cadrul defilării a fost compusă din 9 autospeciale și mașini de intervenție aparținând instituțiilor menționate, iar programul defilării s-a încheiat cu Fanfara Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
De asemenea, spectatorii au asistat și la survolul elicopterelor aparținând Bazei Aeriene 71 din Câmpia Turzii „General Emanoil Ionescu“.