16.3 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 5, 2025

Sărbători cu miros de cozonac și turtă dulce, ca în copilărie. La „Nutts & Eggs”

Cele mai citite


Întotdeauna, sărbătorile se petrec în familie și au miros de cozonac și turtă dulce. Acestea sunt doar două dintre produsele-vedetă ale sezonului de iarnă, iar când ele amintesc de copilăria de odinioară și rețetele bunicilor parcă ne transpunem și mai mult în liniștea din sânul familiei. „Nutts & Eggs”, în traducere „Nuci & Ouă„, este o afacere de familie nouă în Sibiu, pornită din dorința de a readuce gusturile de demult, simple, dar pline de dragoste. Claudiu Mărășescu și mama sa, Maria, sunt principalii actori ce dau viață bunătăților de pe strada Măsarilor nr. 12, aproape de Piața Cibin, în cadrul unui laborator ce găzduiește, pe lângă bucatele delicioase, și ateliere pentru toți, de la copii, la adulți, angajați ce se pot bucura aici de teambuilding-uri sau familii care doresc să petreacă timpul în mod plăcut și productiv.

Campania noastră „Produs în Sibiu” a făcut un popas, în această săptămână, într-un loc cu totul și cu totul dulce. La „Nutts & Eggs”, magia sărbătorilor de iarnă s-a instalat deja, muzica de Crăciun împletindu-se cu mirosurile de turtă dulce și cozonac.

Ideea afacerii i-a venit lui Claudiu Mărășescu, un pasionat de gastronomie și cu experiență în acest domeniu.

„Partea asta de gastronomie am avut-o tot timpul ca domeniu activitate, ca să spun așa. Am lucrat foarte mult pe partea de HoReCa, angajat, apoi la Mediaș am dezvoltat un hotel și o fermă, după care m-am mutat în zona Sibiului tot pe partea aceasta.  Ideea o avem undeva de 12 ani și a pornit de la faptul că mama mea administra Biserica-Cetate din Cristian și am găsit acolo un cuptor pe lemne, datat undeva la 1132. Noi am găsit spatele cuptorului într-un garaj pentru fel de fel de obiecte. Am încercat să facem acolo cozonaci în cuptor cu lemne, dar ne-am dat seama că sunt lucruri care ne lipsesc. Din poveștile mamei, ne-am dat seama că sora ei, când era mică, făcea cozonaci. În Cristian nu am găsit pe nimeni care să aibă cunoștințele cum se arde în cuptor, la ce temperatură să se ajungă. Nu am vrut să adăugăm partea tehnologică, de exemplu să montăm un termometru pe cuptor. Ne-am dorit efectiv să lucrăm tradițional”, povestește Claudiu Mărășescu.

Mama și mătușa, surse de inspirație

Principalele rețete ale lui Claudiu au ca sursă de inspirație cunoștințele mamei și mătușii sale.

„Mama are 70 de ani, mătușa mea 73… Se pierde o întreagă zonă de rețete care nu se mai fac. Iar eu am încercat să învăț de la ele, cum se frământă cozonacii, cum se fac rețetele. Ele au în sânge activitatea aceasta, dar nu o împărtășesc. Sunt obișnuite să spună că „De bucătărie mă ocup eu, voi doar veniți și mâncați!”. Am avut un proces foarte lung de a mă face înțeles față de mătușa și mama ca să pot să preiau rețetele lor tradiționale. Discutam cu mătușa să frământăm cozonacii dimineața la ora 5, dar când ajungeam aluatul era deja frământat. Discuția pornea de la „Ce punem aici?”. Ea spunea „Punem făină, ou. E gata…” Nu merge așa. A doua zi am zis că vin la ora 4. Iară, covata plină, frământată: „Lasă că tu ești tânăr, nu ai ce să faci, nu ai de ce!” Foarte greu au înțeles că vreau să păstrez aceleași lucruri, aceleași tradiții”, spune Claudiu.

Perioada pandemiei de COVID a fost cea care i-a schimbat viața și i-a adus mai aproape visul de realitate.

„A fost o perioadă foarte grea. Eu am fost în proiectul de la Mediaș până după pandemie. Nu am știut de ce să mă apuc când am revenit în Sibiu. Nu știam pe ce drum să o iau. Astfel, ne-am decis să organizăm ateliere de turtă dulce și să ne adresăm claselor pentru elevi. Le încheiam în Turnul Slăninilor, unde aveau parte de o degustare”, explică Claudiu.

De unde numele afacerii

„Nutts & Eggs” și-a deschis, oficial, porțile acum circa două săptămâni.

În 10 noiembrie, atelierul a primit ultima vizită a celor de la DSP.

De unde numele afacerii de familie? „De la faptul că cozonacul se face cu nuci și cu ouă. Mai departe, vrem să avem partea de gemuri, toate lucrurile care să făceau pe vremuri.  Vedetele de acum sunt turta dulce, cozonacul și fursecurile cum se făceau pe vremuri, mai mult din zona săsească, pentru că mama e săsoaică. Ceea ce ne face diferiți e, de exemplu, că pe fiecare cozonac scrie ce cantitate cuprinde, câtă nucă, aluat”, spune Claudiu.

Produsele pe care le folosesc sunt locale, îndeosebi de la oamenii din Mărginimea Sibiului, iar Piața Cibin, situată în apropierea sediului lor, reprezintă o alternativă bună pentru cumpărături.

Cum e relație mamă-fiu la… serviciu

A lucra cu mama sa este o provocare, am putea spune.

„Cu mama presiunea e foarte mare. Mai mult din partea cealaltă. Noi avem două viziuni diferite. Nu e greșită niciuna dintre ele. Mama lucrează într-un fel, eu ca ea, dar cu alte detalii. Poate avem conflicte minore, de exemplu privind felul cum arată textura. Dar sunt normale, discutăm”, spune Claudiu.

„Ei, câteodată ne mai ciondănim, dar el trebuie să învețe ce îi spun eu. Noi pe vremuri nu foloseam nici cântare. Știam cât să punem făină, tot ce trebuie, simțeai aluatul la mână.  Îmi place să fac prăjituri și să gătesc. Când faci prăjituri, trebuie să îți fugă mintea. Să găsești ceva în bucătărie, din orice poți să faci ceva bun! Numai să vrei și să pui multă dragoste!”, completează mama sa, Maria.

În atelierul lor de pe strada Măsarilor din Sibiu dezvoltă, în această perioadă, și ateliere pentru toate vârstele. Copiii sunt cei mai bucuroși de ele, dar și familiile ce aleg să își petreacă timpul împreună frământând cozonaci sau făcând turtă dulce. De altfel, „Nutts & Eggs” reprezintă o variantă ideală și pentru firme, unde angajații se pot relaxa împreună făcând o activitate inedită și socializând într-un alt mediu.

Cei care vor să aibă parte de o experiență „Nutts & Eggs” pot merge pe strada Măsarilor nr. 12 din Sibiu sau apela numărul de telefon 0728939814 pentru alte detalii. Afacerea de familie are și pagină de Facebook cu același nume, iar în curând va dispune și de site.

Alte recomandări:

Simpa Sibiu
Mariohr
Petit Paris
Brutăria La Muma – Dudy Presecan Mândra
Maria Ranf – Alămor
Brutăria 5 Pâini și 2 Pești
Băcănia Albota
Sibiu Food Hub
Grain de Ciel
Vitoșa

Publicitate
Ultimele știri

Culesul de ciuperci în județul Sibiu: sfaturi pentru o experiență sigură și informată

În această săptămână, redacția Sibiu100% a primit o sesizare cu privire la un panou care conține informații eronate și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect