Timp de două zile, în 16 și 17 decembrie, sibienii și nu numai sunt așteptați în Muzeul Astra la Târgul de țară la Ignat.
Evenimentul va debuta în 16 decembrie de la ora 10.
„În ziua în care se tăia porcul, se preparau: cârnaţul, cârtaboşul şi pateul, sângeretele, jumările, untura topită, toba.
Spetele, pulpile, peciile, slănina se lăsau cu sare câteva zile, apoi se zvântau bine și se puneau în pod sau în afumătoare pentru a se afuma.
Când cârnațul și carnea erau afumate și dădeau să se usuce, o parte se prăjeau în bucăți mai mari și se puneau cu untură fierbinte în garnițele sau în oalele de carne.
Din acestea se scoteau bucăți care erau baza unor altor mâncăruri ce se făceau din varză, fasole, cartofi. Oasele afumate dădeau gust la ciorbe sau la câte o mâncare de varză acră.
Din picioare, urechi și șorici se făceau piftiile / răcile, preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele.
În ambele zile de desfășurare a evenimentului, veți putea observa toate etapele de pregătire a acestor preparate, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea șoriciul cât mai fraged, la tranșarea lui, fierberea organelor pentru caltaboș, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnațului.
Se va prepara pomana porcului care se poate degusta fierbinte, alături de murături”, a transmis Muzeul Astra.