Romsilva și Poșta Română au încheiat un Protocol de Colaborare prin care beneficiarii cardurilor de energie să poată utiliza sumele alocate în vederea achiziționării de lemn pentru încălzire de la unitățile din structura regiei.
În baza cardului de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal, a actului de identitate al beneficiarului de sprijin şi a facturilor emise de ocoalele silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, persoanele fizice pot solicita compensarea sumelor aferente lemnului pentru foc care urmează a fi livrat de ocoalele silvice, în limita sumelor disponibile.
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 166/2022, implementând măsuri menite să ofere sprijin categoriilor de persoane vulnerabile în fața creșterii prețurilor la energie. Aceste inițiative vor fi finanțate parțial din fonduri externe nerambursabile, reprezentând o soluție inovatoare pentru a asigura accesul la energie termică pentru toți cetățenii.
Prin această ordonanță, se urmărește compensarea prețului la energie pentru categoriile defavorizate, iar beneficiarii vor avea acces la sprijin financiar sub formă de subvenții, contribuind astfel la asigurarea confortului termic în locuințele acestora.
În anul 2023, direcțiile silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au valorificat masă lemnoasă fasonată, prin vânzare directă, în principal lemn de foc, către populație și alți beneficiari, conform reglementărilor legale, un volum de 2,14 milioane metri cubi.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.